Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jesper Ollas i lång intervju – därför nobbade han Brynäs: "Det var ett självklart val"

/
  • I april skrev Jesper Ollas på ett treårskontrakt med Leksand – efter fem säsonger med Brynäs.

Det blev fem säsonger i Brynäs för Jesper Ollas.
Nu berättar 32-åringen i en lång intervju om Brynästiden, varför han förstår Adam Brodeckis frustration och beslutet att nobba Stefan Bengtzén och Thomas "Bulan" Berglund.
– Egentligen var det inte så mycket att fundera över, det var ett självklart val till slut, säger Ollas om valet att bli Leksandsspelare igen.

Annons

Han är inte purung längre, Jesper Ollas.

Däremot har han hunnit samla på sig en hel del erfarenhet efter fem säsonger i SHL med Brynäs. Eller vad sägs om ett SM-guld, 210 SHL-matcher och landslagsspel med Tre Kronor?

Ni förstår själva; det är inte samma spelare som nu återvänder till Leksand, till huset han haft kvar sedan flytten 2011.

– Ja, jag har haft kvar huset i Leksand faktiskt. Det har varit uthyrt så nu väntar vi på att de ska flytta ut, berättar Ollas som bara känner glädje över att vara tillbaka i LIF.

– Det känns fantastiskt bra. Det ska bli jäkligt kul att vända hem och spela för Leksand igen. Jag har mycket känslor för klubben och ambitionen var hög att komma tillbaka. Jag vill hjälpa Leksand igen och samtidigt har de visat att de verkligen vill ha tillbaka mig. Det har varit många bitar som fallit på plats nu för att jag skulle ta beslutet. Egentligen var det inte så mycket att fundera över, det var ett självklart val till slut.

LÄS MER: Jesper Ollas klar för Leksnads IF – "Det känns fantastiskt"

Han byter svart mot blåvitt, Gävle mot Leksand.

Samtidigt byter Jesper Ollas också en lite mer undanskymd roll i Brynäs till en ledarroll i Leksand. I sitt nygamla lag är han en av få med SHL-rutin.

Något som lockade när Mikael Karlberg hörde av sig tidigare i våras.

– Jag och "Challe" (Karlberg) har pratat under våren, det började när Leksand steppade upp och inledde slutspelsserien. Vi har haft en bra dialog hela tiden men jag var tydlig med honom att jag ville spela på högsta nivå så länge jag kan. Men när Leksand klev upp hade vi ett långt snack och då började vi prata detaljer i kontraktet och så vidare.

Var det aktuellt att stanna i Brynäs?

– Det är alltid aktuellt att stanna i klubben man varit i. Jag var där i fem år, trivdes bra och har haft en bra utveckling i klubben. Men när jag stod och vägde Leksand mot Brynäs kändes det rätt att flytta hem.

Hur såg kontakten ut från Brynäs sida med Stefan Bengtzén (sportchef) och Thomas Berglund (tränare)?

– De sa att de ville ha mig kvar i en liknande roll som den gångna säsongen. De ville ha mig kvar, så var det.

Kommer du få en större roll i Leksand?

– Det kan man aldrig veta på förhand. Man kan sia om hur det kommer vara och vilka roller det kommer finnas men det utvecklas under en säsong och det går inte att spika på förhand. Men jag kommer säkert ha en större roll i Leksand, särskilt utanför isen. Jag kommer vara en av de äldsta och rutinerade så jag kommer ha en stor roll i gruppen med min erfarenhet.

Rent ekonomiskt, var det ett bättre avtal i Leksand än i Brynäs?

– Det vill jag inte gå in på. Jag har inte gjort det tidigare och det kommer jag inte göra nu heller.

32 år gammal skriver du ett treårskontrakt med Leksand, innebär detta att du avslutar karriären i LIF?

– Det får vi se. Jag tar år för år och det är svårt att svara på nu. Men jag hoppas att jag är hel och frisk för då kommer jag nog vilja fortsätta spela. Sedan om det blir i Leksand eller en annan klubb får vi se. Jag har bara fullt fokus på de kommande tre åren nu.

Du har haft en hel del skadeproblem senaste säsongerna, hur mår kroppen i dag?

– Ja, jag hade ett diskbråck för två år sedan som gjorde att jag inte kunde spela på hela säsongen. Jag kunde spela hela fjolåret utan besvär, men problemet var att jag inte kom ikapp rent fysiskt. Jag fick inte möjligheten att träna så hårt jag vill för att kroppen ska komma i form på grund av skadan. Men nu har jag kört på hårt, som jag vill, och det känns jättebra. Jag ser fram emot en säsong som jag kan spela mer vältränad.

Under åren i Gävle har Jesper Ollas följt Leksand på distans.

Han har sett klubben och fansen gå igenom det mesta; avancemang till SHL, degradering till Hockeyallsvenskan, ekonomiska kriser, tränarrockader och ett hav som aldrig slutat storma.

Men i dag har vågorna avtagit, menar Jesper. Det är ett annat Leksand han kommer tillbaka till.

– Jag har följt Leksand under åren jag inte spelat där. Det har varit en berg-och-dalbana men jag känner nu att vi ska etablera oss i SHL, där vi hör hemma. Det är målet först och främst nu, det är alla i klubben inställda på. Vi ska inte sväva iväg utan vi ska hålla fötterna på jorden och jobba långsiktigt. Det är ambitionen från klubben och det är jäkligt bra. Jag vill hem och hjälpa Leksand etablera sig i SHL, berättar han och fortsätter.

– Jag tycker att det sitter riktigt bra folk på många platser i Leksand nu och det är människor som vet vad det handlar om, till exempel sportrådet. Det gäller att vara ödmjuk och jag tycker det är viktigt att kunna stå för det ordet. Nu gäller det att vara långsiktig och framför allt första året. Vi måste inse att det kommer bli ett tufft första år och vi måste vara beredda på att det inte kommer vara en spikrak väg under säsongen. Det jag känner nu är att det inte finns en stress och hets i och runt föreningen som det kanske fanns tidigare. Förut har det satsats friskt och man har haft höga mål i Leksand och det slår hårt då när man väl faller.

Tolkar jag dig rätt om du menar att Leksand är mer realistiska i dag?

– Exakt. Det är ett bra ord. Jag känner att Leksand är realistiska nu och det måste vi vara i dag. Det kommer bli ett tufft år och vi måste jobba stenhårt. Vi ska inte prata om SM-guld-ambitioner utan vi måste stå med fötterna på jorden och jobba år efter år.

Leksand -> Brynäs eller Brynäs -> Leksand ses av många fans som den förbjudna flytten.

Det var Jesper Ollas medveten om när han skrev på Brynäskontraktet för fem år sedan. Trots att han visste att det var känsligt, och att många skulle förkasta hans beslut, var det ett steg i karriären han var tvungen att ta.

– Det fanns inbitna supportrar som inte var så nöjda. Sedan fanns det många i föreningen som var jätteglada och förstod att man ville testa lyckan i SHL. Jag och Leksand var lite för fast i Allsvenskan då. Jag förstår fansen som blev irriterade med tanke på rivaliteten men jag tror att man måste leva i den värld hockeyspelare lever i för att förstå mitt beslut. Vi vill alltid sträva efter att bli så bra som möjligt och spela på den högsta nivån. Då var det ett självklart val att gå till Brynäs för det var enda möjligheten jag hade att gå till SHL.

Hur fick du veta att folk var besvikna och hur hanterade du de negativa reaktionerna?

– Det var oftast det kom via omvägar. Det var inte många som vågade säga det face to face. Men det där är historia. Jag förstår deras reaktion, men det är lugnt nu och jag känner inget speciellt kring det i dag. Jag är bara glad att vara i Leksand igen.

Vilket lag tillhör ditt hjärta?

– Det är klart att Leksand ligger väldigt nära hjärtat, och det tror jag alla vetat om i Brynäs också. Sedan har Brynäs varit en fantastisk klubb för mig och jag har haft grymt roliga år där. Klubben ligger mig varmt om hjärtat men jag är uppvuxen och fostrad i Leksand så det ligger närmare hjärtat.

LÄS MER: Adam Brodeckis kritik efter klubbytet: "Jag är fundersam över vad Brynäs håller på med"

Jesper Ollas är, i nuläget, en av nio spelare som lämnat Brynäs efter denna säsong. Han är äldst av spelarna som bestämt sig för att byta klubb.

De flesta som sagt tack och hejdå är yngre, mer lovande eller etablerade stjärnor.

Något som oroar många Brynäsfans.

Samtidigt har tidigare BIF-spelare gått ut och kritiserat klubben för deras agerande på spelarmarknaden.

– Jag är fundersam över vad Brynäs håller på med just nu. Jens Lööke, Mattias Nörstebö och jag försvinner. Alla vi tre är egentligen Brynäsare och har varit med från J18 och hela vägen upp. Brynäs har alltid jobbat så med oss unga, att vi ska vara med hela vägen upp och ta med oss den klubbkänslan man får genom det, sade Adam Brodecki i en intervju med hockeysverige.se förra veckan.

Jesper Ollas förstår Adam Brodeckis frustration.

Däremot tycker han inte att Brynäsfansen ska vara oroliga.

– Jag tror inte fansen behöver vara oroliga. De brukar alltid få ett bra lag till slut. Sedan det Adam (Brodecki) gick ut och berättade förstår jag. Det är några unga killar som lämnar nu som man byggt från grunden och som ville vara kvar. Fansen och sponsorerna kanske hade sett att de skulle vara kvar också, men Brynäs har en grymt bra ungdomsverksamhet och de kommer få upp fler. Det står inte och hänger på killarna som försvann nu och jag tror inte Brynäs-fansen behöver vara oroliga. Jag tycker ändå de satsat rätt den senaste tiden, fått upp många ungdomar och jag hoppas att vi i Leksand kommer göra en liknande satsning.

Finns det någon risk att Brynäs skadas av att unga spelare lämnar och sedan kritiserar klubben?

– Det är klart att det inte är bra reklam när en ung spelare pratar om Brynäs på det sättet, men vi måste vara medvetna och inse att Brynäs plockat upp många spelare som sedan tagit klivet till NHL. Snittåldern var ett av de lägsta i ligan och jag tror inte att fansen behöver vara oroliga.

I slutet av september inleds säsongen 2016/2017.

Då spelar Jesper Ollas återigen i Leksands tröja. Han hoppas att Brynäs kommer vara under Leksand i tabellen när säsongen summeras, men betonar – som han gjorde ett flertal gånger under intervjun – att LIF måste fortsätta jobba efter realistiska målsättningar.

– Vi måste vara ödmjuka och det kommer bli ett tufft år med en oerfaren trupp. Brynäs ska vara före oss men vi ska slå i underläge med ett sammansvetsat lag och ett grymt hemmastöd. Vi ska göra allt för att komma före Brynäs i serien.

Hur kommer det bli att möta Brynäs?

– Det kommer bli kul och en speciell känsla. Derbyna har varit väldigt roliga att spela tidigare och jag ser fram emot att spela dem igen.

LÄS MER: Brynäs inleder SHL-spelet med dubbla matcher mot svenska mästarna

Mer läsning

Annons