Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontroversiella avtalet kan bryta mot lagen – Utländskt spelbolag ny huvudsponsor för SHL

Det var ett sensationellt beslut. SHL valde att skriva sponsringsavtal med det utländska spelbolaget NordicBet som blir ny huvudsponsor och helt exklusiv sportspelspartner till ligan. Men avtalet gränsar på vad som är lagligt i Sverige.

Annons

2015 tappade klubbarna i SHL cirka två miljoner i sponsorintäkter vardera. Ingen ville köpa mittcirkeln och därför var det många som jublade åt samarbetet med NordicBet, som är baserat på Malta.

Just det - Malta. Och det var en av anledningarna till att många också reagerade starkt på SHL's nya samarbetsavtal. En av dem var Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

– Det är enligt svensk lag förbjudet att göra reklam för spelbolag som inte har tillstånd att verka i Sverige, vilket Nordic bet inte har. Lagen är tandlös, men likväl ska lagen följas. Därför tar RF avstånd från SHL:s samarbete med Nordic bet, sa han till Idrottens Affärer på torsdagen.

På Lotteriinspektionen är tongångarna mer försiktiga, men klart är att avtalet är omdiskuterat.

– Om själva avtalet kan vara lagligt eller olagligt låter jag vara osagt. Det man har opponerat sig emot är att det strider mot lotterilagen och den paragraf som talar om främjandeförbud. Den paragrafen säger att det inte är tillåtet att främja, det vill säga marknadsföra, lotteri- eller spelföretag som inte har tillstånd i Sverige, säger My Hamrén vid Lotteriinspektionen.

NordicBet är sedan tidigare också sponsorer av CHL, där SHL har ägarandelar. De är nöjda med det nya avtalet, liksom SHL, som ser att det kan bli en avsevärd summa pengar som pumpas in i ligan.

– SHL har letat efter en partner som vill hjälpa till att utveckla ligan och ishockeyn. Både vi och NordicBet är övertygade om att samarbetet kommer bidra med just detta – det vill säga mer än bara pengar, sa SHL:s VD Jörgen Lindgren.

Just nu jobbar utredaren Håkan Hallstedt på uppdrag av regeringen med att ta fram ett förslag som kan rita om hur sponsringskartan ser ut i Sverige idag. Men så länge det inte är klart gäller att utländska bolag som inte har rätt att verka i Sverige inte får "främjas", det vill säga marknadsföras. Dessutom har SHL redan ATG som samarbetspartner.

– Jag är mycket förvånad över att detta kommer nu. Vi har en tät dialog med idrottsförbunden, inte minst Svenska ishockeyförbundet med anledning av att regeringen gett utredaren Håkan Hallstedt i uppdrag att ta fram ett förslag på en modell som ska möjliggöra för utländska bolag att lagligt verka i Sverige, säger Björn Eriksson till Idrottens Affärer.

Svenska Ishockeyförbundet har ett omfattande samarbete med Svenska spel sedan 20 år och det nya avtalet från 2016 gäller för sex år med ett totalt värde av runt 121 miljoner kronor.

"Lyckas SHL och Nordic Bet så sänker det värdet på det statligt ägda Svenska Spel utöver att det tar skatteintäkter från finansministern. Jag är inte nationalekonom eftersom jag föredrar vetenskap och fakta, men det statsfinansiella läget är inte sådant att en finansminister tycker om att höra orden ”minskade intäkter” även om det handlar om enstaka miljard", skriver Dan Persson på Idrottens Affärer i en krönika.

Med anledning av att regeringens utredning inte är klar och det fortfarande är olagligt att göra reklam för bolag som inte har rätt att verka i Sverige kan det bli lagliga påföljder för SHL. Men om det kontroversiella avtalet godkänns i slutändan kan det dock öppna dörrar för att fler utländska bolag kan gå in som sponsorer i svensk idrott.

Fotnot: Svenska spel är Sveriges ledande spelbolag. Det ägs av staten och hela vinsten går tillbaka till samhället. Uppdraget är att erbjuda spel men samtidigt visa starkt socialt ansvarstagande.

Mer läsning

Annons