Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt jättetalangerna som är Brynäs framtid

/
  • Jesper Boqvist visar hur han och alla andra spelare i Brynäs ger profilen Noppa en klapp innan de går ut till match i Gavlerinken.
  • Knackar på porten till A-laget. Jesper närmast dörren har redan provat på träning med de som byter om där innanför medan lillebror Adam får vänta lite på sin chans.
  • Bröderna Jesper och Adam Boqvist spås bägge en lysande hockeyframtid. Och inom en inte alltför lång framtid finns de säkert med på lagbilden i Gavlerinkens korridor.
  • Jesper Boqvist.
  • Adam Boqvist.

Här står bröderna Boqvist och drömmer om Brynäs A-lag.
Och det lär inte dröja särskilt länge innan åtminstone storebror Jesper får chansen i SHL.
Han har redan tränat med "Bulan Boys". Så frågan är hur länge Brynäs kan vänta?
– Klart att man hoppas få chansen, säger Jesper.

Annons

Bröder och ishockey är en riktigt gångbar kombination. Så också i Brynäs. Men det är inte tvillingarna Westerholm som far fram på SHL-rinkarna det snackas mest om i Gavlerinkens korridorer just nu.

Det är istället två jättelöften och supertalanger från Hedemora som får hockeymänniskor i Gävle att slicka sig om munnen.

Vi pratar om bröderna Boqvist. Jesper, 17 år och Adam, 15, som bägge spås en lysande framtid i klubben. Brödrarduon är redan extremt framträdande i Brynäs J20 respektive J18-lag.

Jesper är centern som gör nästan vad han vill på isen. Utrustad med en sällsynt härlig kombination av att vara målskytt, duktig passningsläggare, ha god spelförståelse och kunna göra allt i hög fart tillhör han de mest spännande svenska unga spelarna just nu.

Han är dessutom extremt bra i det moment som är så viktigt i den moderna hockeyn – spelet utan puck.

– Han är lite som en panter när han rör sig på isen, berömmer Brynäs Sportchef Stefan Bengtzén som dock menar att det finns en plan för när han är mogen för A-laget på riktigt.

– Vi väntar lite, säger Bengtzén.

J20-lagets tränare Mats Bäcklin är lika imponerad han, men vill inte hylla för mycket, då det ännu är långt till toppen.

– Men visst är han en stor talang. Riktigt stor, menar Bäcklin.

För det är där i Bäcklins J20-lag som Jesper Boqvist är den dominerande kraften – trots att han fortfarande skulle kunna spela i klubbens J18-lag åldersmässigt – född 1998 som han är – skulle han faktiskt kunna gå in i SHL, så bra är Jesper.

Nästan lika dominerande är lillebror Adam, som back i Brynäs J18-lag. Han är fortfarande bara 15 och går i nian på Prolympia, vägg i vägg i med Gavlerinken. Han fick dispens att flytta hemifrån och gå i nian i Gävle för att kunna satsa på hockeyn. För där spelet på isen går som en dans för Adam, som denna vecka gör debut i det yngsta pojklandslaget, har det varit lite tuffare i skolan genom åren.

– Jag har dyslexi och har haft lite svårt på grund av det, berättar Adam modigt.

– Men jag får väldigt bra hjälp av mina lärare i skolan och dessutom kommer morsan hit en gång i veckan och hjälper mig lite.

Mamma fixar förstås med matlådor som ska räcka under veckorna när klassiska rätten makaroner och korv blir för uttjatat.

– Vi får med oss matlådor från Gavlerinkens restaurang också, så det är bra, ler Adam.

För trots att de är bröder och bästa kompisar och gjort allt sånt där som brorsor gör under uppväxtåren. Om det så handlade om bråk och slagsmål, hockey hemma på gatan eller sitta uppe på nätterna och se NHL-hockey fast mamma och pappa kanske inte gillade det, så bor inte Jesper och Adam tillsammans.

– Nej, vi har varsin lägenhet. Det känns bäst så, berättar Adam.

– Vi har ganska olika tider i och med att vi spelar i olika lag. Men när vi har tid så umgås vi, fyller Jesper i.

Men hur kommer det sig att dom bor i Gävle och spelar för Brynäs då? Ja, egentligen är det inte så märkvärdigt.

– Vi har alltid varit brynäsare i hela livet. Vi gick på hockeyskola här i Gävle och följde med pappa hit på matcher när vi var små och han berättade alltid massa om Brynäs och så där, pekade på Daniel Widing och sa att han också växte upp i Hedmora och sånt, vi känner hans lillebror Victor bra. Och så när Brynäs spelade försäsongsmatcher hemma i Hedemora mot Leksand var det stort i byn och vi stod och tiggde klubbor av Pavel Brendl och dom andra i laget, fast vi var kanske inte värst på det.

Aldrig en tanke på att spela med Leksand när ni är från Dalarna?

– Nej, lite kanske. Men farsan har alltid varit brynäsare, så det har alltid varit en dröm att spela i Brynäs, säger Jesper och Adam nickar.

Adam spelade nyligen tv-pucken, men inte för Gästrikland utan för sitt hemlandskap Dalarna. Och han var bäst av alla.

– Ja, jag blev Mvp (mest värdefulle spelare) i hela tv-pucken. Man blev glad förstås, men vi hade ett bra lag också, säger Adam som gjorde sex mål på sex matcher.

Dalarna åkte ut i semifinalen mot slutsegrarna Ångermanland men hann under turneringen besegra Gästrikland i gruppspelet.

– Ja, det var lite speciellt att spela mot kompisarna. Gästriklands lag är ju samma som Brynäs U16. Hur det gick? Jag gjorde faktiskt två mål, säger Adam med ett litet blygt flin.

Totalt svarade Adam för sex mål på lika många matcher i tv-pucken och hittills i J18-serien har han också stått för många stronga insatser.

Idolen och förebilden heter Erik Karlsson i Ottawa Senators och det finns en hel del likheter mellan backarna. Och då pratar vi inte bara om hårlockarna som sticker ut under hjälmen. Han hänger gärna med upp i anfallen och är offensiv.

– Han är till och med bättre målgörare än mig. Fast han har ju inte växt färdigt ännu, han är lite klen. Men det kanske kommer, retas brorsan Jesper.

Hur skulle ni vilja beskriva varandra som spelare?

– Adam är offensiv back som nästan aldrig missar en passning, men han är bra att bryta i försvarszonen också, säger Jesper.

– Jag tycker Jesper är en skicklig och snabb forward som kan dribbla bra, menar Adam.

Och det stämmer rätt bra överens när man pratar med folk i och runt Brynäs IF. Bröderna Boqvist från Hedemora är precis så bra och så ödmjuka killar som de beskriver varandra.

Det finns även de som tycker att Jesper borde fått en plats i junior-VM som snart spelas i Helsingfors. En -98:a finns med i form av Alexander Nylander och ifjol var Jens Lööke i Brynäs "två år för tidigt".

– Nej, nej. Det var ingenting jag tänkte på, jag har en bit kvar. U18-landslaget är mitt fokus nu och att komma med i VM till våren, säger Jesper som tvingades tacka nej till landslaget i höstas på grund av en hjärnskakning.

Och är det någonting man ska oroas över gällande hans framtid så är det de där hjärnskakningarna.

– Det var min andra på två år. Inte bra förstås, men samtidigt ingenting jag kan åka omkring och tänka på. Då skulle jag inte kunna spela mitt spel om jag funderade på det, säger Jesper.

Samtalet glider in på NHL och framtidsdrömmar. Storebror Jesper har redan agent och Adam kommer att signas upp efter årsskiftet.

– Det är ett måste att ha agent nuförtiden, man får hjälp med mycket och dom tar ned en på jorden lite också. Men än så länge får vi mycket råd och stöd från vår mamma och pappa och våra tränare också.

Blir du draftad till sommaren?

– Nej, jag är ju född sent på året, jag fyllde ju nyss 17 så om jag blir draftad så blir det inte förrän 2017.

En händelse som berörde Jesper mycket var när idrottsprofilen Karl-Göran "Noppa" Eriksson gick bort i samband med en bortmatch i Karlstad för snart ett år sedan.

– Det var väldigt hemskt och sorgligt. En märklig känsla när vi var på hotellet och hade ätit frukost när ledarna kom och sa att vi skulle samlas i ett rum. Där berättade dom vad som hade hänt, att man hade hittat Noppa död på hotellrummet. Jag hade ju bara varit i Brynäs ett halvår, men han var vår materialare och man förstod på en gång vilken speciell person han var.

– När allt det där hade hänt bestämde vi oss för att vinna SM-guldet för Noppa och det gjorde vi. Vi åkte direkt upp till kyrkogården när vi kom hem med bussen, innan vi åkte till hallen, och la en guldmedalj vid hans gravsten. Det var otroligt fint, något man bär med sig.

Sedan någon vecka tillbaka hänger en tavla på Noppa i spelargången i Gavlerinken. Och alla Brynäslag och spelare ger Noppa en liten klapp med handen innan de går ut till match.

– Det känns gott att göra det, berättar Jesper Boqvist.

Mer läsning

Annons