Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peckas order till Brynäs nye målvakt: "Det var bara att infinna sig"

Brynäs har dragit igång säsongen lite försiktigt. På onsdag tränar laget organiserat på is för första gången.
Men nye målvakten David Rautio är redan igång under Pecka Alcéns ledning.
– Det var bara att lyda order, säger nyförvärvet.

Annons

Bernhard Starkbaum fick inget nytt kontrakt och fortsätter karriären i Salzburg hemma i Österrike. Därför har Brynäs hämtat en ny målvakt i Luleåkillen David Rautio som de senaste två säsongerna spelat i Linköping.

– Det var flera saker som gjorde att det blev Brynäs, berättar 31-årigen som numera är en rutinerad SHL-målvakt.

En bidragande orsak till valet av ny klubb var självklart tränaren Thomas "Bulan" Berglund – även han norrbottning som bekant.

– Jag hade "Bulan" fyra år i Luleå och det är klart att det alltid är bra om man känner till de tränare och ledare man får.

David Rautio delade målvaktssysslan med Marcus Högberg i Linköping (28 matcher vardera i grundserien). Nu har han skrivit på ett tvåårskontrakt med Brynäs och ska kampera ihop med 19-årige Felix Sandström. Innan semestern tränade Rautio bara sporadiskt med laget i Gävle. Men när det var dags att gå på is i måndags var han först ut av alla. Ja, han var till och med helt ensam av alla spelare.

– Jag har ingen aning om varför. Det var Pecka som gav order att 11.00 skulle jag vara på isen, så det var bara att infinna sig med grejerna på.

David Rautio från tiden i Linköping. Nu är han i Brynäs och har dragit igång isträningen.

Alcén körde fram sin speciella puckmaskin, en anordning som matar ut puck på löpande band och satte igång träningen.

– Det var första gången jag fick rädda skott från en sådan. Lite lurigt i början, men bra grej att ha så man kan vara ute målvakt och målvaktstränare och köra lite detaljer och så där.

Vad har du för förväntningar på säsongen?

– Det känns bra och vi har spännande trupp. Brynäs är ett klassiskt lag och man märkte direkt man blev klar för laget att man stötte på folk över hela Sverige som vill att det ska gå bra för klubben och så där.

På onsdag får han sällskap av resten av spelarna, som då går på is.

– Vi kommer att dela upp i två grupper på eftermiddagen, berättar Brynäs assisterande tränare Tommy Sjödin.

Då finns alla spelare med utom de tre som spelar en juniorlandslagsturnering i USA, Felix Sandström, Lucas Carlsson och Linus Ölund. Dessutom ansluter inte nyförvärvet och tilltänkte skyttekungen Tomás Záborsky förrän till helgen på grund av ett bröllop.

Mer läsning