Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rögle tar steget upp till SHL

/

Rögle är klart för spel i ishockeyns högsta serie – igen. Rögle vann den femte matchen i direktkvalet mot Västerås med 2–0, och matchserien med 4–1.
– Det är en fantastisk känsla, sade matchhjälten Christopher Liljewall till Viasat.

Annons

Är det något Rögle är vant vid så är det att kvala. Ängelholmslaget har spelat kvalishockey varje säsong det senaste decenniet, och åkt upp och ner som en jojo mellan den högsta och den näst högsta serien.

I fjol var laget ytterst nära SHL-spel, men slutade trea i kvalserien när Djurgården gick om på målskillnad i den sista omgången. Den här säsongen var det nog inte många som trodde att jojon skulle gå hela vägen upp igen, när laget slutade fyra i hockeyallsvenskan och fick ta den långa vägen via slutspelsserien till direktkvalet.

– Vi har en tendens att bli bättre ju längre säsongen lider. Och sen vi har ett fantastiskt stöd också, man hör ju knappt vad man säger, sade Liljewall, som avgjorde matchen med sitt 2–0-mål.

– Det har varit upp och ner, precis som andra säsonger. Men vi har haft som mål att vara med och tävla om SHL-platserna, och nu står vi här som SHL-lag kommande säsong.

Efter urladdningen i Ängelholm senast (Rögle-seger 6–1), så blev det något mer tillknäppt och nervöst när lagen drabbade samman igen i Västerås.

Efter en mållös första period gav Jesper Jensen Rögle ledningen fem minuter in på den andra med ett tungt skott upp i nättaket. Västerås tryckte på för en kvittering och fick flera chanser i numerärt överläge.

Erik Andersson hade ett skott i ribban när tio minuter återstod av matchen. Men i stället avgjorde Christopher Liljewall matchen när han satte tvåan för gästerna 12.37 in i tredje.

"Hör hemma i finrummet"

Matchen slutade 2–0. Därmed tar Rögle, som åkte ur elitserien – som den hette då – senast säsongen 2012/13, steget upp igen.

– Det är något man längtar efter varje dag. Jag tycker Rögle som klubb hör hemma i finrummet, sade Liljewall till Viasat.

För Västerås, som vann hockeyallsvenskan och dessutom vann den första matchen i den allsvenska finalen mot Karlskrona, slutar säsongen i moll och laget får sikta in sig på allsvenskt spel även kommande säsong.

Förutom Rögle är även Karlskrona klart för SHL-spel, och Modo behåller sin plats i högsta serien efter fyra raka segrar över Vita Hästen i kvalet.

Leksand och Malmö gör upp om den sista SHL-platsen.

TT

Mer läsning

Annons