Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SHL-boken som hyllar Brynäs nya profil – och store doldis

/

Annons

Två böcker med Gävleanknytning trillade in i veckan.

Tidigare Gefle IF-spelaren Daniel Theorins "Som ett proffs", där vi i onsdagens tidning publicerade ett utdrag ur kapitlet om Börje Salming.

Och så:

SHL, av journalisten Daniel Enestubbe.

Det är en djuplodande intervjubok, initierad och speglande, där självklart Brynäs direkt tar plats direkt bland de 14 klubbarna som presenteras.

Det mest intressanta för mig är inte kapitlet med historien om Brynäs, den känner jag till – speciellt efter allt forskande och berättande vi gjorde själva kring klubbens 100-årsjubileum.

Det är de två övriga kapitlen om Brynäs, som lyfter fram en bild sett ur det nationella perspektivet och inte det lokala.

Författaren har intervjuat två intressanta personer i Brynäs.

En som inte har några problem med att synas, och egentligen jobbar just med det – att få Brynäs att synas, höras, förändras och förändra.

En som helst påtar vidare i sin egen trädgård, njuter av att se andra växa – men om det krävs både tycker, tänker och filosoferar högt.

Det är dessutom egentligen två ytterligheter, och det är också det som enligt författaren är en av de stora poängerna med Brynäs; att det pågår som vitt skilda verksamheter i samma förening, men att de anas och andas under samma tak.

Det handlar alltså om Johan Cahling, den gnistrande marknadsföraren och mannen bakom En bra start – och Tomas Thelin, som så på pricken kallas den osynlige utvecklaren i boken.

Jag börjar där, med Thelin.

För jag blir så enormt glad att just denne så magiske doldis lyfts fram för det egentligen enastående evighetsarbete han utför när han förvandlar unga mer eller mindre mogna hockeyspelare till gnistrande elitspelare ända på andra sidan Atlanten.

Thelin, och självklart dåvarande sportchefen Micke Sundlöv och även tidigare klubbdirektören Hans-Göran Karlsson, ligger bakom projektet Morgondagens Brynäsare som fortsätter att vara den pålitliga kran som klubben kan försörja sig med egna spelare från.

Jag citerar Thelin från boken:…

"Jag skiljer mellan talang och begåvning. Den som har talang når alltid dit han vill, det är de som blir de bästa. En spelare kan vara begåvad, men sakna talang. Den som är begåvad och även har talang vill träna och har förståelse för vad som krävs för att ta sig till sina drömmar:"

Johan Cahling intervjuas under rubriken En bra start, ett ämne som väckte stor – och nyttig debatt – samt känslor (!) under Arbetarbladets viktiga granskning.

Här är det ännu mer intressant hur författaren lyfter fram Cahlings och Brynäs förändringsarbete både på marknadsidan och i den sociala förankringen, eftersom det inte hos någon annan klubb finns något liknande.

Brynäs har visserligen inte varit i närheten av guld sedan den där aprilaftonen 2012, men enligt boken SHL är man ändå ledande på flera tunga punkter i Hockeysverige. När nån ser på det utifrån.

FOTNOT: Boken om SHL finns att köpa i Brynässhopen i Gavlerinken.

Mer läsning

Annons