Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skellefteå måste vara århundradets favorit"

/

Det krävdes en Slovak för att skicka ut Färjestad.
Nu väntar de regerande mästarna Skellefteå i kvartsfinal.
En omöjlig uppgift?
– Skellefteå måste vara århundradets favorit. Jag kan inte tänka mig att en enda människa i Sverige tror på oss. Det gillar vi, säger Brynäs tränare Thomas "Bulan" Berglund.

Annons

Efter tre rafflande play in-matcher mot Färjestad är Brynäs klart för SM-kvartsfinal.

Den tredje och avgörande matchen lagen emellan blev en riktig nagelbitare – och det avgörande målet var den stora snackisen efteråt.

Tog Tomas Slovaks skott på Anton Rödins höga klubba innan den smet in bakom Färjestads Fredrik Pettersson-Wentzel?

– Jag försökte styra pucken, men missar. Den tar på deras spelare och går in. Så det var riktigt skönt att jag inte var på den med min klubba, förklarar Rödin.

Var du orolig under tiden domarna granskade målet?

– Nä, jag var helt säker på att det skulle bli mål. Jag har aldrig varit så glad att inte göra mål.

Tomas Slovak:

– Jag försökte bara få skottet mot mål och det lyckades jag med. Det var otroligt skönt att se den gå in, förklarar backbjässen.

Glädjen i omklädningsrummet efter matchen gick att ta på. Amerikanen Bill Sweatt, som satte det viktiga 1–1-målet, pustade ut:

– Det har varit en otroligt lång säsong och det har många stunder varit väldigt tufft. Att vi lyckas slå ut Färjestad och ta oss till slutspelet känns därför fantastiskt skönt – och ett bevis på att vi har en otroligt stark moral i det här laget. Det är bara att titta på vilka spelare som finns på vår skadelista. Det är inga dåliga spelare.

Thomas "Bulan" Berglund instämmer:

– Vi har en grym karaktär. Vi har hur många skador som helst och de yngre spelarna som kommit in har gjort det fantastiskt bra. Adam Deutsch har inte spelat en enda A-lagsmatch innan den här serien och spelar som han aldrig gjort något annat än det. Alla har verkligen jobbat stenhårt.

Hur känns det? Du klev in som huvudtränare i ett mycket prekärt läge – och nu är ni klara för kvartsfinal.

– Haha, vad tror du själv? Nu har vi nått ett av våra delmål. Som lag har vi tagit steg framåt hela tiden. Först fixade vi kontraktet, sedan play in-spelet och nu väntar det lag som har dominerat svensk hockey under de tre senaste åren.

– Det blir en tuff nöt att knäcka, men med det här laget vet aldrig vad som kan hända, säger "Bulan".

Segerskytten Tomas Slovak, som har vuxit ut till en av Brynäs absolut stabilaste backar, tror stenhårt på sitt lag – men vet vad som väntar:

– Det blir otroligt tufft. Skellefteå är ett fantastiskt bra lag, men fortsätter vi spela så här tror jag absolut att vi kan chocka dem lite.

Brynäs har fem raka förluster mot Skellefteå den här säsongen – och får ses som stora "underdogs" när kvartsfinalspelet drar i gång redan på torsdagen.

– Det ska bli väldigt kul att åka upp dit och slå dem, säger Rödin bestämt.

Mer läsning

Annons