Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: "Årsmöte light – ett väckelsemöte Brynäs nog måste hålla lite oftare"

Rubriken var "Supporterdialog med Stark&Bengtzén".
Jag tror jag väljer att kalla det årsmöte light.
Och ett möte utan svar på allt är också ett möte – bara frågor studsar omkring i rummet.

Annons

Det där slänger jag bara in som konsumentupplysning av den här krönikan – för det kommer inte häpnadsväckande nyheter här om offensiva backar eller produktiva centrar som plötsligt hoppade upp ur Bengtzéns trollkarlshatt.

Nix.

Om nu nån hade väntat det.

Däremot sammanfattar jag snabbt att det skrattades gemensamt, det lades pannor i djupa veck kollektivt – och att det aldrig vecklades ut några banderoller med beskedet "Avgå alla".

Förutom rätt många initierade och intresserade frågor, så var det bara en äldre herre som talade det klarspråk som annars bara förs bakom anonymiteten på sociala medier:

"Du har ett jävla ansvar för det här, och du måste skärpa dig lite! Jag har varit med i Brynäs i 50 år. Du får chansen ett år till!"

Detta till Stefan Bengtzén.

Och sedan var det inte mer med det, ungefär – ansikte mot ansikte.

Jag vet inte om det var en taktik, för i så fall användes den snyggt och effektivt och skapade förutsättningarna för resten av mötet som pågick lite mer än en och en halv timme.

Men Johan Stark, klubbdirektören, inledde i alla fall med ett öppenhjärtligt och lättfattligt mantra:

"Elände, elände, elände. Mer elände, minussiffror. Elände, elände, elände. Ännu fler minussiffror."

Ungefär. Och sa sedan som det var, som han gjorde i en intervju för någon vecka sedan – och på ett enkelt sätt:

"Brynäs problem är inte att vi inte jobbar in sponsorpengar. Och absolut inte den rena dräkten, där ligger vi bra till. Men vi har haft för stor kostym – och vi har inte gått tillräckligt långt i slutspelet de senaste åren. Ett bra sportsligt resultat är det som ger intäkter."

Både underförstått och i klartext:

Även om Brynäs varje år budgeterar att slutspelet ska vara en ekonomisk bonus och säger att det är så – så behöver man ändå ett slutspel för att få ihop ekonomin.

Ett slags Moment 22 man rimligen lär ta tag i till kommande årsmöte och budget.

Eftersom själva idén med mötet med supportrarna var öppenhet, så doldes samtidigt inte den egna vetskapen hos Johan Stark och Stefan Bengtzén om bristen på kommunikation, om att göra sig förstådd – och kanske speciellt i ämnet En bra start.

Stark var extremt tydlig där, och det handlade om att projektet fått en dålig start i det allmänna vardagstugget – och där hade Brynäs själva missat.

"Vi måste klara av att berätta vad En bra start egentligen ger. Vi kommer att ta hjälp av forskaren Ingvar Nilsson som jobbat med Fryshuset i Stockholm och med socioekonomiska bokslut. Här har vi oss själva att skylla. Vi måste kunna påvisa resultat, och det finns sätt att göra det även i den typen av verksamhet."

Samtidigt skickade han en passning mot Gävle kommun:

"Det är ju förvånande att politiker kommer med kritik och inte känner till saker – fast de har insyn i projektet via styrgruppen".

Stefan Bengtzén kunde inte släppa några nyförvärv.

Men han kunde säga saker som:

"Om Anssi (Salmela) spelar i Sverige kommer han att göra det i Brynäs. Det kan jag lova. Men det är ju det här med KHL..."

"Vi ska ha in två backar och fyra forwards."

Han kunde också upprepa målvaktsstrategin som låg bakom att nobba Jocke Eriksson, värva David Rautio och ha Felix Sandström och Jonas Johansson under kontrakt.

Och självklart:…

"...det finns en mening med att vi värvade hem Jonathan Granström. Vi var dåliga på det han var bra på".

...vid några tillfällen var det som att kliva in i en film från en predikan i den religiösa södern i USA, där utspel och uttalande fick nickar, hummar och "ja, ja, ja" som gensvar.

Fick jag ut något mer?

Mötet mellan supportrarna och Brynäsherrarna skedde i ett litet utrymme bakom ståplats, eftersom hela övriga Gavlerinken var uthyrt till Kartdagarna.

Lite talande, eftersom Brynäs nånstans letar sin hockeysjäl. Den som måste genomsyra, och tidigare har gjort så, tankegångar från ungdoms- och juniorverksamhet, genom sportchef och SHL-coach och den spelstil man väljer där som sin egen.

Och den kompasskursen är just en anledning att man släpper iväg spelare som Nörstebö och Brodecki, men samtidigt inte vill sluta producera eget.

Det verkar vara det stora jobbet...tillsammans med det tunga med ekonomin.

...Stefan Bengtzen och Johan Stark fick när allting var slut en spontan och varm applåd från alla besökarna. Hoppas de spelade in den – för den kan vara bra att lyssna på då och då.

...ingen nämnde heller ordet boforsare! Det tror jag kunde ha förstört den goda stämningen.

...att lösningen på världsproblemen är att Brynäs går till SM-semifinal varje år en annan sak.

Mer läsning

Annons