Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Dramat Brynäs liknar snart "De obotliga optimisternas klubb"

Indikationerna om Brynäs sviktande ekonomi känns som inledningen på ett börsras.
Alla dras med.
För det som oroar är inte bara minustecknen i bokföringen – utan risken att en intressant affärsidé inte ger den effekt som Brynäs tänkt.

Annons

Jag läser just nu boken "De obotliga optimisternas klubb", och den har ingenting med idrott eller ishockey att göra – men titeln skickar mig ändå på något sätt rätt in i Brynäs ekonomiska bokslut.

Vem vill inte vara obotlig optimist?

Men nån måste också vara kylig realist.

Det verkar finnas risk att det senare har varit en försvinnande minoritet i Brynäs IF i vinter.

Den exakta tyngande siffran där är inte offentlig än. Men man behöver inte ens vara medlem i klubben för att hicka till när siffran "åtta, åtta, åtta miljoner kronor" drar fram som en kylig vind från havet.

Var det hamnar får vi se på årsmötet i juni. Senast. Helst tidigare.

Det jag vet är att sedan guldsäsongen 2012 har Brynäs haft ett minusresultat på i grova svängar en halvmiljon, följt av 4,6 miljoner, avlöst av sju miljoner i fjol.

Det egna kapitalet på 25 miljoner kronor riskerar att vara nere i en futtig fjärdel när vi firar midsommar.

Det går upp och ned i hockeybranschen. Det vet alla. Man kan göra rätt och det kan gå fel.

Men i vinter verkar Brynäs ha plockat ut målvakten alldeles för tidigt, och satsat vilt framåt i jakten på någon typ av resultat.

Det där är något SHL-coachen "Bulan" Berglund behärskar, och ibland lyckas med.

Men det fungerar bevisligen inte på den ekonomiska spelplanen.

Jag har inte detaljerna. De studsar omkring i Gavlerinkens inre, döljs i ekonomirapporter och analyseras förhoppningsvis djupare än några enstaka insläppta mål.

Jag tar gärna emot detaljerna. För jag faktiskt djupt orolig.

Det handlar heller inte bara om det lag som Brynäs kan ställa på isen kommande säsong.

Det handlar om jobb för anställda hos klubben.

Det handlar också, ytterst, om hela den nya affärsmodell som Brynäs lanserat och som bygger på den reklamfria tröjan och på det sociala projektet "En bra start".

Även om jag kan ha synpunkter på svulstigheten i "En bra start", på Gävle kommuns blåögdhet i projektet och en del detaljer så är det ju ändå så här: den stora delen av mig vill att det ska lyckas, att det ska fungera – och att det just här i Gävle ska explodera ett nytänkande inom idrottsekonomin. Ungefär som att Brynäs i slutet av 60- och början av 70-talet blev ledande i Hockeysverige för att man valde nya, okända vägar.

Vill inte alla det (...utom de som gröna av avund i brist på guld gärna ser rejäla motgångar för Brynäs IF i den allmänna Jantestämningen).

Jag har spolat tillbaka bandet ett år, och läser i vår rapportering från årsmötet den 15 juni att Brynäs under det kommande året räknade med runt sex miljoner kronor i ökade intäkter, där över fem miljoner kronor skulle komma från egna, nya sponsoravtal.

En mindre del skulle komma från ökade publikintäkter, och publiksiffrorna har också ökat.

Men är det intäkterna som inte har tickat in? Då är det riktigt allvarligt. Då står hela affärsidén och stampar och vägrar ta steget från teori till fungerande ekonomisk verklighet. Då står Brynäs IF där totalt förvirrat, och vad jag ska skriva om Gävle kommuns ekonomiska satsning i ämnet vet jag inte. Än. Mer än att det vore djupt tragiskt om det var bortkastade pengar.

Men o-m intäkterna har trillat in. Då är det ju bra.

Men vad har då hänt? Något ännu värre?

Då har ju utgifterna skenat iväg på en nivå som knappt går att förklara. Då finns det ett slukhål vid tekningscirkeln mitt på isen i Gavlerinken.

Någon/några borde ha sett det? Någon/några borde ha gjort något för att täppa till det.

Bakom såna här ekonomiska bakslag finns tyvärr ibland en organisation som tappat den gemensamma kompasskursen – eller inte riktigt är enig om en ny.

Nya klubbdirektören Johan Stark och klubbens ordförande Jan-Erik Silfverberg riskerar i alla fall ett ekonomiskt resultat som är sämre än den sportsliga tiondeplatsen i SHL.

Jag tar det här också, medan jag ändå har ordet: Det här med fansens värvning (2.0 just nu).

Är inte det att luras, Brynäs? Jag säger bara Terry Broadhurst. Använd era supportrars engagemang till annat än att samla in pengar till procentdelar av välbetalade hockeyproffs löner.

Det hänger inte ihop med den värdegrund ni jobbar med; på ena sidan En bra start – på den andra Fansens värvning.

Det sitter lika lite ihop som den totala ekonomin under den senaste säsongen.

...och nej. Även om Brynäs under fredagen släpper nyheten att man värvat hem Jonathan Granström gäller fortfarande hela krönikan. Annars blir det lite för mycket filmen "Wag the Dog" över det hela.

...för övrigt kan jag varmt rekommendera "De obotliga optimisternas klubb" av Jean-Michel Guenassia som även skrivit " Den tjeckiske tangodansörens otroliga liv". Böckerna är lika bra som titlarna är frestande förföriska.

LÄS ÄVEN: Ekonomisk stjärnsmäll för Brynäs IF

MISSA INTE: Brynäsmöte i Stanley cup – och Silfverberg är glödhet igen

Mer läsning

Annons