Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Fortsätt så, både Brynäs och Bengtzén!

/

Ni minns hur det var före jul? Allt värre!
Hur det var i mellandagarna? Jämmer och elände!
Och senast i Gavlerinken mot Växjö? Hu!
Nu? Nu är det som på bilden härovan!

Annons

Brynäs sportchef Stefan Bengtzén har sin egen lilla utkik under takåsarna i Gavlerinken – och där, lika mycket som på isen och på siffrorna på storbildsskärmen, syntes fortsättningen av förvandlingen.

Slagpåsen Brynäs (mest på bortais, dock), Skämtet Brynäs (i den där matchen mot Växjö jag aldrig mer ska skriva om, helst) – och blivit en vinnande massa igen.

4–2 mot Djurgården, och inte bara det.

Verkligen inte.

För samtidigt så vände Linköping mot Leksand, och hemmalagets 2–0-ledning blev till slut bittra 2–3. Och plötsligt är Brynäs förbi både det där kvalstrecket och just Leksand. Och även om ingenting är säkert, så är det i alla fall uthärdligt.

Första målet var viktigt. Det är det alltid. Nu kanske ännu viktigare, för vilka visa vägen om inte Westerholmarna och snitsade sig fram till 1–0 redan efter 2.45, när Ponthus gjorde sitt första SHL-mål på brorsans passning.

På den vägen var det.

Stolparna klingade lite bredvid Bernhard Starkbaum några gånger, men sedan exploderade Bill Sweatt upp i nättaket med fem minuter kvar av perioden.

Och när Djurgården gjorde 2–1 lite påfrestande i mitten av den andra perioden, kom Niclas Andersén direkt efteråt – och Oskar Lindblom fick sedan visa varför han var tvåa i den svenska poängligan i junior-VM.

Lindbloms mål, avigt och läckert upplyft med backhand i krysset, var ett stjärntecken i framtiden av 18-åringen.

Så läckert.

Och så glada folk blev, alla de 4 366 som hade letat sig in i Gavlerinken.

Och så glad han var, Stefan Bengtzén.

Han vet, a-l-l-a vet, att två poäng mot Modo och tre mot Djurgården inte är en full säck – men den som forskar i idrottspsykologi skulle nog kunna hitta mycket i ämnet "Före-och-efter" i Brynäs omklädningsrum. Jag fattar faktiskt inte hur Tommy Jonsson, Andreas Dackell och Ove Molin klarar av att förstå att det är samma spelare i tröjorna jämfört med andra matcher.

Stefan Bengtzén har ett tufft jobb att ta över efter Michael Sundlöv, och det med en säsong som haft ett bottennapp och fått ett till. Men som om det inte räcker med kritiken, synpunkterna och åsikterna från fans och även såna som jag, exakt jag förresten – så har han även fått kritik för vissa uttalanden.

I det fallet håller jag stenhårt på Bengtzén.

Jag tycker att han har en härlig och ärlig jargong i sina resonemang, och det visar på vilken liten orolig familj som SHL-hockeyn verkar bestå av, och att bara vissa får stå för rubrikerna.

När Bengtzén sa "Det var ingen vacker syn" om Douglas Murray i en artikel hos oss – så kom kritiken. Trots att det uttalandet var ungefär vad Niklas Wikegård, som säger mest av alla om allt, får ur sig på inandning ibland.

Spelet på isen, resultatet, får avgöra Bengtzéns kvaliteter som sportchef. Att han tar plats och inte gömmer sig med mobiltelefonen på ljudlöst i motgång har han redan visat.

Fortsätt så, Stefan Bengtzén.

Och absolut!

Verkligen!

Fortsätt så, Brynäs!

STISSE...HISSAR

Oskar Lindblom. Direkt från Air Canada Centre och upp i krysset på ena målet i Gavlerinken.

Westerholm nr 2. Ponthus, som nu äntligen i match 34 gjorde sitt första mål. Passningen kom självklart från brorsan Pahtrik.

Inte Stefan Bengzen. Dagens tips för ett underhållande twitterkonto. Och. Bengtzén kan sträcka på sig – det är bara stora artister som får "Inte"-twitterkonton.

STISSE...DISSAR

Pirat-Gävlebocken. Nu visar det sig att det inte alls är Gävlebocken kommunen skickat till Kina. Utan en kopia av den. En ren piratbock. En som inte vågat livet på Slottstorget.

Mer läsning

Annons