Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Nu är det ekonomiskt försvarsspel som gäller för Brynäs

Jag väljer att citera direkt från Brynäs IF:s årsmöte.
"Det här är ingen vacker syn."
"Den här trenden måste brytas – omedelbart."
Ord och inga visor, eller hur?

Annons

Men...det handlar alltså inte om ishockey. Inte om prestationer på isen. Inte om tabelläge.

Utan om det ekonomiska läget i klubben och en ekonomi som tickat som en tidsinställd bomb och där alla möjliga bombhundar numera ylar vildsint kring Gavlerinkens knutar.

Brynäs får våldsamt back för tredje året i rad, och det har vi skrivit om i snart flera månader. Minus 4,6 miljoner, minus 7,0 miljoner och nu minus 7,7 miljoner kronor – och därmed bara 6,2 miljoner kronor kvar på kontot och liten marginal ned till de fyra som krävs för elitlicensen.

Jag är säker på att det fanns en tid när såna här resultat, tillsammans med en lätt sjunkande sportslig förmåga, hade fått ett årsmöte att studsa mellan sargerna i Gavlerinken.

Inte nu.

Fråga mig inte varför.

Eller gör det förresten, och det svar jag har är att det där guldet från 2012 byggde upp så mycket förtroende att det har räckt ända in i midsommarveckan 2016.

Men nu står man där på kassabotten och (nästan) tabellbotten, och generationsskiftar man både i styrelser, kanslilokaler och i omklädningsrummen.

Att b-y-t-a ut fyra av sju styrelseledamöter vid samma tillfälle är faktiskt rätt ovanligt – men jag har inte lyckats luska fram graverande fakta på konflikter.

I stället sånt som att avgående ordförande Jan-Erik Silfverberg sagt: "I ett sånt här läge kan det vara bra att byta både ordförande och delar av styrelsen."

Det enda jag noterar är att det inte verkar ha funnits fullständig kontroll på vartåt det barkade under året och att det är en av åtgärdspunkterna inom organisationen – ständigt uppföljning av ekonomin.

Det känns lite som om föreningen Brynäs IF med nya ordförande Jürgen Lorenz börjar om på det sätt som en ny tränare alltid gör.

Med försvarsspelet.

Här med ekonomin.

Den budget som Brynäs kommande år jobbar med har ett nollresultat som mall – och nu budgeterar man inte med en krona i slutspelsintäkter. I stället har man gjort en rad besparingar och nedskärningar, bland annat fem tjänster som försvunnit och det ska sparas på resor och inköp och man har skurit bort den egna shopen från verksamheten.

Styrelsen förresten. Lorenz har suttit sju år i styrelsen och för mig finns just den bredd, kompetens och kontaktnät (!) man efterfrågar i de nya namnen Malin Eriksson, Peter Bergström och Magnus Kangas.

Och Andreas Dackell, och är har vi den röda tråden rätt in i den sportsliga verksamheten. Den som måste finnas och den som alltid de mest högröstade supportrarna skriker efter – även om sånt aldrig sker på ett årsmöte.

På en punkt räknar dock Brynäs med att behålla och även blygsamt öka intäkterna – det är på publiksnittet där det ska ticka in några personer till.

Det ska Stefan Bengtzéns trupp se till i "Bulan" Berglunds händer.

För någon månad sedan var jag på ett supportermöte där en äldre man var befriande ärligt stentuff mot Bengtzén och sa:

"Du har ett jävla ansvar för det här, och du måste skärpa dig lite! Jag har varit med i Brynäs i 50 år. Du får chansen ett år till!"

Nu var samme man på årsmötet – och tyckte att Bengtzén hade skärpt sig med en trupp denne fått ihop med Gunderson&Granström och övriga gänget.

Den äldre mannen är Lennart Sundberg, som haft seriebiljett i Gavlerinken sedan arenan byggdes 1967 – och just köpt den för säsongen nr 50.

Såna medlemmar har rätt att ha åsikter.

Och jag är därför svag för det förslag som på årsmötet som skickades till styrelsen via Håkan Westergrens ord:

Att i fortsättningen bjuda 82-årige Lennart på seriebiljetten – och samtidigt sätta en skylt på plats 30, rad 5 sektion M1 "Här sitter Lennart Sundberg"

Jag skriver bara:

Skuva dit skylten.

Och gör som Lennart säger också – skärp er!

TV: Andreas Dackell om sin nya roll: "Brynäshjärtat går inte att bräcka"

LÄS ÄVEN: Lennart har haft samma hockey-stol i snart 50 år

MISSA INTE: Klubbdirektören om ekonomiska läget: Här läcker det mest för Brynäs

Mer läsning

Annons