Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Sovjets Miracle on ice – en fascinerande TV-dokumentär med några sekunder av Brynäs

/

Idrott är fascinerande i den plötsliga dramatiken när det händer. Exakt där och då.
Men faktiskt lika mycket i efterhand, i eftertankens tecken – när idrottshistoria speglas i TV-dokumentärform.
Nu behöver jag egentligen inte leta efter överord.
Det är bara att leta på dokumentären "Lake placid 1980 – Miracle on ice" – och följa med på en helt annan resa än den mest kända; den om det amerikanska collegelaget som besegrade den röda hockeyarmén.

Annons

TV: Här ser ni hela dokumentären

Det finns alltid en annan sida.

Det är den som visas här – den sovjetiska hockeyns förlust den där dagen i Lake Placid. En bitter dag just då, men inget speciellt – som en rysk journalist berättar: "Jag skrev väl bara att Sovjet förlorade, det var inte mer med det."

Jaja. Inte riktigt.

Men den här filmen handlar inte om en förlust.

Det är som Vjateslav Fetisov, hockeylegendaren, granitbacken med stenansiktet som på ett ryskt sätt bubblar av känslor och ärlighet, säger. Just när han står på Röda Torget och höjer Stanley cup-pokalen han vann med Detroit Red Vings 1997 som förste ryske spelare tillsammans med bland annat kamraten från Superfemman, Igor Larionov:

"Vill ni prata om ett mirakel? Där har ni ett mirakel!"

Ryssar. Som spelar i NHL. Som vinner Stanley cup.

Vad är väl en enstaka förlust i en OS-match mot USA 1980 mot den idrottspolitiska utvecklingen?

Inget. Egentligen.

Det här har behandlats tidigare, i den lika lysande TV-dokumentären CCCP om den ryska superfemman.

Därför blir jag nästan mest fascinerad över den första halvan av "Lake placid 1980 – Miracle on ice", som handlar om den sovjetiska hockeyns födelse. Det blir faktiskt några glimtar bandy också. En rysk nationalsport, men inget man kunde visa vilken stormakt som Sovjet var – för det behövdes något annat, för det behövdes ishockeyn. För det behövdes OS-medaljer.

Det var väl järnridåer sedan någon pratade om att idrott och politik inte hör ihop. Politik och idrott h-ö-r ihop, och ofta går idrotten i politikens hårda ledband – men ibland banar den väg just som järnridåer, visar det sig.

Och här kommer Anatolij Tarasov in, när bilderna fortfarande är svartvita och självklart en gång filmade i propagandasyfte.

En romantiker. En poet. En nytänkare. En helt fascinerande person och vad han gjorde med ishockeyn.

Tarasov är borta sedan länge. Men hans dotter Tatijana berättar i filmen, bland annat: "...det är viktigt att en tränare har en artistiskt ådra".

Och från den varme Tarasov går filmen till den kalle Tichonov, och som en rysk röst säger speglas även en politisk utveckling i hockeyisen; från revolution och romantiker, till fanatiker och till cyniker.

De ryska rösterna är hela tiden spännande.

Nånstans i mitten av dokumentären blir det dramatiskt när hockeylivet och döden plötsligt möts genom storstjärnan Valerij Charlamov

Och här dyker faktiskt Brynäs upp, i en biroll på några sekunder – och som fick mig att se om sekvensen gång efter gång efter gång. Fortfarande vet jag inte om det är Wille Löfqvist eller Lasse Eriksson som står.

Däremot vet jag att det blir 10–1 till CSKA Moskva i den där Europacupmatchen i Val Gardena i Italien i augusti 1981, och att Charlamov gör mål.

Han var, enligt dokumentären, i lysande form – spelaren som Team Canada var tvungna att slå sönder för att vinna den där första duellen mellan Kanada och Sovjet 1972.

Hemma i Moskva blir Charlamov några veckor senare bortplockad från den sovjetiska Canada cup-truppen på ett förnedrande sätt av Tichonov. Och ungefär samtidigt som den sovjetiska hockeytruppen landar i Kanada så omkommer Charlamov, 33 år ung, tillsammans med sin hustru i en bilolycka i Moskva. Sovjet vinner sedan Canada cup, med explosiva 8–1 mot Kanada i finalen.

En annan Brynässpelare nämns vid namn: Börje Salming, då i Toronto, som tillsammans med Anders Hedberg och Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson ingick i det NHL All Star-team som i februari 1979 i något som kallades Challenge cup mötte Sovjet i tre matcher i Madison Square Garden. D-e-n avgörande matchen vanns av Sovjet med...6–0.

Jag är som många andra bortskämd med SVT:s egen magiker Jens Lind.

Mannen bakom Stopptid i Sportspegeln, den prisbelönta Solskensolympiaden om OS 1912, den fantastiska om den sprakande skidkungen Sixten Jernberg, Svensken och barfotalöparen i höstas om mannen som tränade Abebe Bikila och nu aktuell med "Leif G.W. Persson – min klassresa.

Men jag skriver ändå:

Se den! Den här alltså:

"Lake placid 1980 – Miracle on ice". Den ryska versionen.

Bonusinfo kring Lake Placid 1980: Tre Kronors förbundskapten under OS var Tommy Sandlin, och han och hans lag fick skarp kritik när man i öppningsmatchen b-a-r-a fick 2–2 mot USA...

Mer läsning

Annons