Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vändningen som gav Brynäs ett wild card

/

Malmö, Rögle, Karlskoga, Björklöven, Mora och Niklas Czarneckis Vita Hästen.
Vi glömmer det där nu.
Brynäs behöver inte kliva ned i något ångestladdat kval för att spela i SHL.

Annons

Räddningsaktionen lyckades. Den som var Thomas "Bulan" Berglunds stora uppdrag.

Det har inte varit någon spikrak väg tillbaka från balansakten på kvalstrecket.

Men här i den 53:e omgången hjälpte det inte att Leksand ett tag var på väg att vinna efter tio raka förluster, men till slut åkte på en elfte efter strafförlust mot Frölunda.

Brynäs höll för pressen och stressen, och slet sig ur Växjös grepp och 0–1-underläget i den andra perioden och direkt efter "Bulans" timeout kvitterade genom ett skott från Oscar Eklund.

I den tredje perioden växlade det vilt – innan några av slutfasens män slog till.

Westerholmarna.

Självklart.

Och snyggt var det också.

Pathrik till Ponthus och 2–1 efter 13,47 av den sista perioden och en 2–1-ledning som stod sig till slutet och fixade fortsatt SHL-spel och faktiskt dessutom ett wild card till SM-slutspelet.

Det som jag gärna vill kalla Bulan Boys har dock inte varit en segermaskin sedan tränarbytet. I stället var det faktiskt så att Brynäs ett tag låg fem poäng efter Leksand efter bland annat en derbyförlust borta tidigt efter försöket till tempoändring.

Men medan Leksand har stannat och stått och stampat, och Brynäs i alla fall tagit poäng på en acceptabel nivå och vunnit den här duellen mellan den båda storklubbarna. Mycket viktig var naturligtvis 4–1-derbysegern i den 46:e omgången i Gavlerinken.

Egentligen har Brynäs under "Bulan" Berglunds ledning inte varit någon större poängleverantör än under Tommy Jonssons, det skiljer bara några decimaler – faktiskt till Jonsson fördel om man räknar totalt över säsongen.

Men viktigast är egentligen att Brynäs den här veckan vann två hemmamatcher mot topplag. Först mot Örebro och sedan mot Växjö och fixade två trepoängare när det gällde att rycka i tabellen.

Brynäs har nu gått fri från Leksand och kvalstrecket, och i stället blir det vad man på vanlig svenska skulle kalla åttondelsfinal mot Färjestad eller Luleå.

Det är ingen tvekan om vad jag skulle föredra.

Inte Färjestad.

Utan Luleå, som var det lag som Brynäs bröt den där ungefär hundraåriga sviten av bortaförluster mot för nån vecka sedan. För det krävs dock att passera Djurgården, som föll ihop mot Linköping på lördagskvällen (0–7) – lagen möts på tisdag på Hovet.

Nu när Brynäs har erövrat ett wild card till slutspelet kan man lika gärna utnyttja det.

En matchserie i bäst av tre finns det alltid möjlighet att överraska i.

Och att ta sig till kvartsfinal vore ett sätt att reparera delar av den här säsongen.

Dessutom finns det ekonomi i det här också. Varje hemmamatch kan hjälpa till att spika igen botten på kassakistan som läcker efter säsongens svaga publiksiffror.

Såg ni på Melodifestivalen så sammanfattar jag så här:

Brynäs gick till andra chansen.

Mer läsning

Annons