Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi måste börja ta poäng på bortaplan"

/
  • Bara nio poäng på bortais hittills. Brynäs har ingen lätt uppgift när man ska försöka vända en dyster bortatrend mot serieledande Skellefteå.

Brynäs bortafacit är beklämmande.
Nio poäng på 22 matcher – och den senaste trepoängaren togs i oktober.
– Det måste bli bättre, vi måste börja ta poäng på bortaplan, säger Brynästränaren Thomas "Bulan" Berglund inför resan till Skellefteå.

Annons

Det finns ju lättare tillfällen att vända en dyster bortatrend än just i Skellefteå. SHL:s suveräna serieetta, som hanterade en spelarflykt av stöttespelare genom att helt enkelt värva nya, har vunnit samtliga fyra matcher mot Brynäs den här säsongen.

Senast de möttes, i Gavlerinken, blev det sista gången med Tommy Jonsson i Brynäsbåset. Kollapsen på hemmais, 2–7, blev för mycket för Brynäsledningen och Jonsson fick sparken.

Nu är det "Bulan" Berglunds tur att ta sig an just Skellefteå. Och han gör det med vetskapen om att Brynäs bara vunnit tre bortamatcher på hela säsongen. Vi har hela listan: suddenseger mot Modo 6 januari, 3–1 mot Modo 18 oktober och 5–1 mot Djurgården 4 oktober. That's it.

Senast Brynäs hade ett liknande mardrömslikt bortafacit var säsongen 2004-05. Då togs tolv poäng på 25 bortamatcher och det slutade med kvalserien.

– Ja, det är ju bortaspelet som har satt oss i skiten, hemma har vi ändå tagit okej med poäng. Inte bra, men okej. Det är något vi försökt jobba med hela säsongen, utan att egentligen hitta någon orsak till varför vi varit sämre borta, säger Brynäs lagkapten Niclas Andersén.

Thomas Berglund tror ändå på ett trendbrott, att hans idéer ska ge resultat. För annars...

– Vi måste börja ta poäng på bortaplan, annars sätter vi en press på oss själva att vi måste vinna hemmamatcherna, säger Berglund.

Gör ni nåt särskilt för att vända trenden just på bortais?

– Vi spelar likadant borta som hemma, så för oss är det ingen skillnad, men det krävs lite mer borta än hemma, så är det. Men det kommer att vända. Vi kommer ta fler bortapoäng, det är jag helt säker på.

Vad talar för att ni ska göra det just mot Skellefteå?

– Det är en svår match, svårast tänkbara, men vi ska ge dom en match. Det krävs att alla spelar på toppen av sin förmåga.

Brynäs ska spela fem av sina avslutande elva matcher på bortais, mot i tur och ordning Skellefteå, Frölunda, Luleå, HV71 och Djurgården.

– Vi har ju spelat med kniven på strupen hela säsongen egentligen, så det är ingen skillnad nu. Men vi ska vässa formen under de matcherna som är kvar så att vi är redo när slutspelet börjar. För dit ska vi, säger Niclas Andersén bestämt.

Mer läsning

Annons