Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silfverberg och Rödin tingades redan i andra rundan

NHL-draften blev en svensk succé. Och en succé för Brynäs. Jakob Silfverberg och Anton Rödin gick redan i andra rundan, Simon Bertilsson i den tredje.

Annons

– Lite anmärkningsvärt, men det är en fjäder i hatten för Brynäs organisation och det utvecklingsarbete som framför allt Mats Bäcklin och Thomas Thelin lagt ner de senaste åren, säger Gävlebon Inge Hammarström, numera scout åt Vancouver och på plats under draften i Montreal.

En efter en plockades svenska spelare av NHL-klubbarna – sju spelare i första rundan, vilket är rekord, och ytterligare sex i den andra.

– All time high, -90 och -91 är väldigt bra årgångar. Men det är små marginaler, Silfverberg hade kunnat gå i första rundan också, säger Hammarström.

Silfverberg gick i stället som nionde val i den andra rundan, till Ottawa, och Anton Rödin något senare, till Hammarströms Vancouver som 23:e man. I den tredje rundan, som nummer 26, tingades sedan också backen Simon Bertilsson av Philadelphia.

– Jätteroligt att alla tre gick så tidigt, jag är väldigt nöjd med att Anton fanns kvar när vi skulle välja, jag har pushat hårt för honom.

– I Antons fall har han allt som krävs för att bli en bra hockeyspelare, han har vinnarinstinkten och är villig att betala priset för att nå toppen. Jag tror han kommer överraska många i Brynäs redan i vinter. Jakob Silfverberg och Simon Bertilsson har samma vilja att träna och bli bättre, säger Inge Hammarström.

Efter de tre första rundorna var det dock stopp på Brynäsval, spelare som Simon Löf och Henrik Thegel får vänta på nästa runda.

– Thegel trodde jag nog någon skulle ta, med tanke på hans spelsinne, säger Mats Bäcklin, J20-tränare i Brynäs som gläds med sina adepter.

– Fem i fjol och tre i år, det är fantastiskt roligt och känns bara stimulerande. Men det är klart, vi har legat i toppen av J20-serien och tog guld i år och då är det många och tittar.

– Jo, det finns ju den sidan också om de skulle gå för tidigt. Men jag önskar allihopa lycka till, säger Mats Bäcklin.

Spekulationerna på förhand handlade om huruvida John Tavares eller Victor Hedman skulle väljas först i draften. Det blev Tavares medan Hedman valdes som nummer två av Tampa Bay.

– Det är klart det hade varit stort att gå som nummer ett men Tampa känns bättre för mig. De har bra spelare och borde kunnat prestera bättre i år, men jag tror att jag har goda chanser att ta en plats, sade en lycklig Victor Hedman efteråt.

Mer läsning

Annons