Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattesmäll – inget som oroar Brynäs:”Vi har ryggen fri”

Rabatterade hyror kan ge många arenabolag i elitserien en skattesmäll.
Det är dock inget som oroar i Brynäs.
– Vi tar ut marknadsmässiga hyror, så vi har ryggen fri, säger Hans-Göran Karlsson, vd för Brynäs Arena AB och klubbdirektör i Brynäs IF.

Annons

För några år sedan började skatteverket granska elitidrottsföreningar lite noggrannare i sömmarna. Nu har man riktat in sig på konstruktionen med arenabolag som hyr ut en hall till ett ishockeylag, precis som Brynäs Arena AB, Brynäs IF:s helägda dotterbolag, gör.

Frågan är om arenabolagen tar marknadsmässiga hyror från det lag som utnyttjar hallen. Är det inte så kan arenabolaget upptaxeras.

Per Rydmell Johansson, rättsexpert på skatteverket:

– Det spelar egentligen ingen roll om föreningen äger arenabolaget eller inte. Om man tar ut en mindre hyra än normalt ska man beskattas för mellanskillnaden mellan marknadshyran och det pris man tagit.

Rydmell Johansson kan inte säga hur vanligt det är att arenabolagen ger hyresrabatter. Däremot ser han att fler elitidrottsföreningar använder den här typen av konstruktion kring nya arenor.

– Föreningarna är inte skatteskyldiga, men det är bolaget. Därför finns det ett incitament för att lägga alla kostnader i bolaget och göra avdrag för dem, och sedan lägga intäkterna i föreningen, som alltså inte beskattas.

– Det är att leka lite med orden. Men om man säger så här: reglerna är rätt entydiga. Det finns inga tveksamheter om att om man tar ut hyror som ligger under marknadspriset, då ska man uttagsbeskattas.

– Det där kan förstås diskuteras, det är inte lika lätt som när man jämför olika trerumslägenheter i en viss stad. Men man kan titta på vad det kostar att hyra arenan i andra sammanhang.

Hans-Göran Karlsson är klubbdirektör i Brynäs IF och även vd för Brynäs Arena AB, som hyr ut Läkerol Arena när laget spelar match och tränar. Enligt honom får Brynäs IF ingen rabatt.

– Vi tycker att vi har ryggen fri och känner oss helt trygga. Vi måste ju få vårt arenabolag att gå ihop också, annars lurar vi oss själva och får en osund verksamhet, säger han.

I senaste årsredovisningen hade Brynäs Arena AB knappt 22 miljoner kronor i hyresintäkter. Då ingick även tre större evenemang – bland annat en konsert med Kent – samt flera mässor och utställningar.

Att hyra Läkerol Arena en dag kostar omkring 125 000–150 000, men är en förhandlingsfråga.

– Men när Brynäs spelar hyrs det per timme, säger Karlsson, som inte vill gå in på exakta siffror.

Skatteverkets utredning har inget slutdatum, men troligen kommer någon form av besked under året.

Mer läsning

Annons