Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprickan ”Bäckis” helst velat slippa

En spricka i ena tummen – då kan Nicklas Bäckströms NHL-svit spricka.

– Jag hoppas det läker fort, säger ”Bäckis”.

En kirurg, specialist på handskador, som Sporten talat med varnar dock:

– Sitter frakturen över leden kan han bli borta fem-sex veckor.

Annons

Det var i segermatchen mot Pittsburgh (1–0) natten till tisdag som Nicklas Bäckström fick ett slag över tummen av backen Kris Letang.

Efteråt röntgades han och det konstaterades att den vänstra tummen fått en fraktur.

– Jag vet ännu inte hur illa det är och hur det blir. Det är dag till dag för mig nu, mer än så kan jag inte säga nu, säger ”Bäckis” till Sporten.

NHL-klubbarna är mycket hemlighetsfulla när det gäller skador – särskilt på stjärnspelarna. Risken för att motståndarna siktar in sig på ömma punkter anses alltför stor, så från Washington Capitals sida är det locket på.

”Bäckis” har spelat samtliga 307 grundseriematcher i NHL sedan debuten 2007, plus Capitals samtliga 28 slutspelsmatcher. Nästa match spelas natten mot lördag mot New York Rangers.

Sporten talade i går med en kirurg som är expert på den här typen av skador, som vill vara anonym då han inte sett röntgenbilderna men som säger:

– Sitter frakturen över leden kan det ta fem, sex veckor att läka en sån skada. Då kommer han inte att kunna spela på fredag. Om inte kan man försöka bedöva. Allt handlar i så fall om hur ont det gör, det är det bara han själv som kan avgöra.

• Hur behandlar man den här typen av fraktur?

– Man brukar i princip aldrig gipsa fingrar, utan lindar bara. Sitter frakturen högt upp på tummen ger även nageln ett stöd.

• Om frakturen går över leden – finns det nån risk med att försöka spela då?

– Han får svårt att överhuvudtaget hålla i klubban. Men om man ändå skulle försöka kan det göra att ledytorna påverkas, det kan leda till artros vilket kan ge komplikationer längre fram. Han bör ta det lugnt i så fall.

En ljusglimt är ändå att ”Bäckis” är vänsterskytt och att det är vänstra tummen som är skadad. Den utsätts för mindre påfrestningar än den högra.

Mer läsning

Annons