Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundqvist backar inte för nya utmaningar

Som bäst brukar det bli en handfull mål per säsong och den totala poängsumman landar vanligtvis under tio.

Men tack och lov är det inte bara mål och assist som räknas – Jörgen Sundqvist är ändå en av Brynäs viktigaste och bästa spelare som i vintras nobbade ryska KHL.

Annons

– Personligen var fjolårssäsongen min hittills bästa, säger 28-åringen inför kvällens bortamatch mot Djurgården.

Den defensiva styrkan tillsammans med den kanske allra vassaste skridskoåkningen i hela laget är ”Sunkens” allra bästa egenskaper. Han har aldrig varit tillräckligt spektakulär i sin spelstil för att få NHL att vakna. Men lag från världens näst bästa liga var ett tag i våras ute efter Brynäsbacken vilket fick många att höja på ögonbrynen.

– Äh, man har väl aldrig varit en rubrikernas man och det har jag aldrig strävat efter heller. Men visst var det kul att bli uppmärksammad och på något sätt tog jag det som ett bevis att jag var rätt ute när det kändes som min absolut bästa säsong hittills.

Men han funderade egentligen inte särskilt länge på att flytta österut och bli rysk KHL-lirare.

– Vi skulle ha vårat andra barn och vi valde tryggheten här hemma, säger Sundqvist som blev pappa till familjens andra flicka dagen före elitseriepremiären i september.

Nu är det Brynäs som gäller även fortsättningsvis, först och främst till det här kontraktet går ut 2012. Även om Brynäs defensiv har darrat och laget har släppt in mest mål i hela elitserien har Sundqvist visat att han är lika bra som under fjolåret.

– Det känns helt okej för egen del. Nu senast tightade vi dessutom ihop hela laget och det blev mycket bättre i egen zon. Tidigare har vi jagat lite för mycket puck och det har rasslat iväg lite väl i några enstaka matcher.

I kväll väntar Djurgården på Hovet i Stockholm. Ett Djurgården som Brynäs vann mot med 4–2 för några veckor sedan.

– Vi har en bra chans att vinna igen även om Djurgården sedan dess har fått in bra spelare som Marcus Ragnarsson, Staffan Kronwall och Marcus Nilsson i laguppställningen.

I fjol spelade Brynäs sex matcher mot Djurgården på Hovet och lyckades inte vinna någon. Men två i serien slutade oavgjort och en i kvartsfinalserien gick till sudden där Djurgården till slut vann. Precis som man gjorde i hela kvartsfinalserien...

– Det brukar bli roliga matcher mot Djurgården. Vi kan varandra rätt bra nu och jag tror absolut att vi har en bra chans att vinna, säger Sundqvist.

Daniel Widing har haft en halvtung höst i Stockholmslaget och har fortfarande bara gjort ett mål. I kväll ställs han mot sina gamla kompisar med Jörgen Sundqvist i spetsen för andra gången.

– Jag känner ju alla i laget – men det kommer knappast att hindra mig från att tackla någon om jag får möjlighet. Det känns ju bättre att lyckas vinna över kompisarna, säger Widing till Djurgårdens hemsida.

Sundqvist räknar med att ge tillbaka med samma mynt.

– Får jag chansen så kommer jag att trycka till honom, skrattar Sundqvist som en hälsning tillbaka.

Mer läsning

Annons