Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svedberg, du är nr 1

Niklas Svedbergs förvandling kan ge Brynäs en slutspelsplats.

Sedan 21-åringen blev förstekeeper har han varit elitseriens bäste målvakt visar Sportens granskning.

– Han har tränat fruktansvärt bra och hårt, säger målvaktstränaren Pecka Alcén.

Annons

Värvningen av målvaktsduon Niklas Svedberg och Björn Bjurling var starkt ifrågasatt av både supportrar och hockeyexperter innan säsongen började.

Och inte blev det bättre av en säsongsstart där Brynäs länge var det lag som släppt in flest mål av alla lag i elitserien – vilket så småningom ledde till att Bjurling fick ge plats åt Thomas Greiss.

Svedberg levde länge och väl i skuggan av den NHL-meriterade tysken.

Men nu är det slut med det. Sedan 1–6-torsken borta mot Modo – då Greiss var den olycklige mellan stolparna – har Sollentunaprodukten stått i alla Brynäs matcher. Och varit elitseriens allra hetaste målvakt med en räddningsprocent på suveräna 94,84.

– Det är förstås kul att det går bra. Jag har bra hjälp från utespelarna också, men det är klart att det känns bra i mitt eget spel. Jag försöker hålla mig lugn och sansad, säger Svedberg och tillägger:

– Men det gäller att hålla i det under en längre period.

Brynäs målvaktstränare Pecka Alcén är inte särskilt överraskad av adeptens framgång.

– Jag har bara väntat på att han ska ta det här steget. Nu ska det bara gå uppåt ännu mer, säger han.

På de sex matcher Svedberg stått sedan han blev outtalad förstekeeper har han bara släppt in två mål under ordinarie tid som mest. Och fortsatt spela lugnt och stabilt även när det har gått honom emot inledningsvis, som efter tavlan mot Färjestad och det tidiga baklängesmålet mot HV71 senast.

– Han har ett riktigt bra huvud, det var bland det första man kände. Han har verkligen visat att han är en vinnarskalle, säger Alcén.

– Jag vet inte riktigt hur han var tidigare, men under tiden hos oss har han blivit mycket, mycket bättre på att ta nästa steg. Man släpper alltid in något mål, men det gäller att lära sig något av dem och sedan ta bort dem och gå vidare.

Den erkänt skickliga målvaktstränaren, som aldrig själv stått mellan stolparna, anser att Svedberg har utvecklat allt sedan han värvades till laget.

– Han har tagit åt sig de bitarna vi jobbat på. Men egentligen är det inga hemligheter. Han har tränat fruktansvärt hårt, förmodligen hårdare än han gjort tidigare i sin karriär, säger Alcén.

– Han ville in i laget och har jobbat jävligt hårt för det här.

Har det betytt något för hans spel att han fått större förtroende?

– Visst, han är lugnare. Men förtroende är inget man får, utan något man förtjänar.

När får Greiss chansen igen – har ni pratat om det?

– Nej, vi tar en dag i taget. Det är så mycket som kan hända. Men Greiss är redo, han är ett proffs ut i fingerspetsarna, riktigt imponerande.

Närmast väntar en ödesvecka för Brynäs med tre matcher mot lag som jagar bakifrån i tabellen. Först mot Svedbergs förra lag Modo på hemmaplan i morgon, sedan Frölunda borta på torsdag och avslutningsvis Djurgården hemma två dagar senare.

Fortsatt storspel av Svedberg kan innebära att slutspelsplatsen mer eller mindre är säkrad lagom till lördagsgroggen.

Mer läsning

Annons