Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk nyårsknall sänkte Kanada i natt

Det var nyårsknallen som tog Sverige ett steg närmare ett eftertraktat guld i junior-VM. Tre gånger låg laget under mot Kanada i gruppfinalen. Tre gånger kom Småkronorna tillbaka och vann till slut efter en straffrysare med 6–5.

Annons

– Det finns inget lag som tar oss när vi spelar så här, sade tvåmålsskytten Carl Klingberg.
Frölundaforwarden, vald till Sveriges bästa spelare, var en av många blågula hjältar i nyårsuppvisningen mot Kanada.
Det fanns fler:
Målvakten Robin Lehner, som kom tillbaka efter en olycklig första period där han släppte in tre mål, ett av dem tappade han in. I straffläggningen knep han Kanadas båda straffar.
– Jag har aldrig vunnit över Kanada förut och även om vi inte har vunnit turneringen så är det otroligt stort för många av oss. Det är inte många över huvud taget i det här laget som har gjort det. Det betyder så mycket, sade Lehner.

Patrick Cehlin, som kvitterade till 5–5 och tog matchen vidare till förlängning och straffar.
Oscar Lindberg, som blev segerskytt i straffläggningen där också Anton Lander satte en straff.
– Det betyder mycket för oss att få en extra vilodag. Det gäller att vi inte känner oss nöjda nu, utan försöker höja oss ett snäpp till, sade Skellefteåforwarden Lindberg.
Segern över Kanada innebär att Sverige går direkt till måndagens semifinalspel och slipper spela kvartsfinal på söndag. Det var Sveriges första seger över Kanada i JVM-sammanhang sedan 2007/08 i Tjeckien. Det var också senast som den 15-faldige JVM-segraren hade förlorat en gruppspelsmatch.
I den turneringen förlorade Sverige slutligen finalen mot Kanada, precis som i Ottawa ett år senare.

Segern var Sveriges nionde på 29 försök i JVM-historien mot lönnlöven.
Trots underläge vid tre tillfällen.
– Vi visade en väldig karaktär som kom tillbaka hela tiden, sade förbundskaptenen Roger Rönnberg.
När straffsegern var klar hade 2010 blivit 2011 hemma i Sverige, men i Buffalo var det fortfarande tidig nyårsaftonskväll. Efter matchen drog laget i väg för att äta en nyårsmiddag tillsammans.
Sverige har bara vunnit guld i junior-VM en enda gång, 1981. Om det nya året börjar lika gott som det gamla slutade kan 2011 bli året då Småkronorna blev guldskimrande igen.

TT

Mer läsning

Annons