Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trion som ska leda Valbo

Konstruktiva samtal går före öppet skäll.
Stellan Gerdin har snabbt hittat rätt i sin nya tränarroll i Valbo HC.
– Jag är inte en sån som står och gapar, säger han inför helgens division 1-premiär.

Annons

Det är ett i stort sett helt nytt Valbo HC som ska försöka upprepa fjolårets fina resultat, som slutade med en plats i kvalserien till allsvenskan.

Lagets nye tränare Stellan Gerdin förfogar nu över ett betydligt yngre och mer oerfaret manskap, än vad Daniel Kraft gjorde förra säsongen.

Hela 14 spelare har försvunnit, medan tolv stycken har tillkommit. Rutinerad kraft har ersatts med ungdomlig entusiasm.

– Vi är unga, oslipade och träningsvilliga, säger Stellan när vi träffar honom strax före tisdagskvällens träning i Valbo ishall.

Fredrik Stefansson, Jacob Blomqvist och Jimmy Lindström är tre tunga avbräck.

– Stefansson var i mina ögon ettans absolut bäste spelare. Jimmy Lindström var en pålitlig målskytt och Jacob var också väldigt betydelsefull, säger Stellan Gerdin och fortsätter:

– Visst är det synd att vi tappat dom, men nu måste vi fokusera på det vi har. Vi kan inte sukta efter spelare som lämnat oss.

Den här säsongen hänger mycket på målvakten Patrik Eriksson och lagkaptenen Kristoffer Jobs, som i fjol var iväg en sväng till EV Zeltweg i Österrike.

– Vi ska försöka visa vägen på träningar och matcher. Den här säsongen blir det väl lite så att de yngre spelarna i laget ser upp till en. I fjol hade jag problem med motivationen. För min del gäller det att hitta tillbaka till spelglädjen, och det känns som att jag har gjort det, säger Kristoffer som dessutom ska bli pappa om cirka en månad.

– Jag trivs bra här och jag kände att det inte var läge att sticka iväg. Det här blir en spännande säsong.

Ett flertal division 1-klubbar från södra Sverige ryckte i målvakten Patrik Eriksson, men han valde att stanna i Valbo.

– Det kommer nog bli tuffare i år, men allettan känns ändå som en realistisk målsättning. De unga killarna som kommit in i A-laget har gjort det bra så här långt, säger Patrik.

Han tror definitivt att han kommer att få det svettigare mellan stolparna den här säsongen.

– Absolut. Det är klart att man känner lite större press på sig inför den här säsongen. Jag vet att jag kommer att få mer att göra, men samtidigt kommer jag då lättare in i matcherna.

Försäsongen har varit allt annat än ljus – i alla fall resultatmässigt. På sju matcher har det blivit en seger och sex förluster.

Gerdin har förklaringen:

– Vi har haft svårt att hålla ihop laget. Det blir för stora luckor mellan forwards och backar för ofta. Vi måste försöka undvika det.

– Vi har ju mött Borlänge två gånger på försäsongen, och fått stryk. De kommer säkert att hålla till i toppen. Sedan brukar Enköping och Arboga vara bra. Det blir naturligtvis tufft för oss, men allettan är ett realistiskt mål.

Det märks direkt att Stellan Gerdin är en tränare som sprider lugn omkring sig, och hans beskrivning av sig själv är inte på något sätt överraskande:

– Jag är ganska lyhörd. Jag är inte en sån som står och gapar, jag tror inte att det fungerar längre. Den nya generationen är inte så mottaglig för skäll.

– Det är bättre att ta spelaren åt sidan och ge konstruktiv kritik. Det är så jag vill arbeta.

Mer läsning

Annons