Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utökat ansvar för videodomarna – men inget fyrdomarsystem

Elitseriens hockeydomare kommer att få mer hjälp av videodomarna i framtiden. Däremot har Hockeyligan nu beslutat att lägga försöket med fyrdomarsystemet på is – i alla fall över elitseriens grundserie.
– Synd att ekonomin ska få avgöra, säger Gävledomaren Thomas "Kuben" Andersson.

Annons

Videodomarna i elitserien kommer att få mer att säga till om än tidigare, skriver SvD. I stället för att som tidigare enbart ha tillgång till bilden som målkamerorna ger, kommer de nu även få tillgång till tv-bilderna.
– De kommer numera kunna upplysa domaren om ett mål föregicks av en spark, om en anfallsspelare står regelvidrigt i målgården eller om målet kom efter en hög klubba, säger Svenska hockeyligans sportchef Tommy Töpel till SvD.
Gävledomaren Thomas "Kuben" Andersson välkomnar beslutet.
– Det är jättebra för oss domare om man kan minimera felbesluten, säger han.
– Att kunna kolla fler situationer är bra för alla parter, fortsätter han.

Däremot har Hockeyligan beslutat att tillfälligt lägga försöket med fyrdomarsystemet på is. Bakgrunden till beslutet är frågetecken kring ekonomin och möjligheten att få fram tillräckligt många domare, skriver SvD.
– Det tycker jag är synd, speciellt att ekonomin får styra, säger Thomas Andersson som testade omkring tio matcher med det nya systemet förra säsongen.
– Man täcker ju av så mycket mer när man är två huvuddomare, fyra ögon ser bättre än två. Vi kan inte lägga mer ansvar på linjedomarna än vad vi gör i dag.
Att det skulle vara svårt att få tag på domare håller han inte med om.
– Jag tror att det här skulle vara ett ypperligt sätt att rekrytera domare på, att man är två stycken.

– Det är ju naturligtvis bra men en videodomare kan inte hjälpa en domare som befinner sig 45 meter från en händelse, avslutar Thomas Andersson.

Annons