Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem får Bäckisgolf-pengarna?

För andra året i rad arrangerar Nicklas Bäckström, med vänner, en golftävling där allt överskott går till välgörenhet.

”Bäckis” själv, Peter Forsberg och 102 andra spelar i Gävle på torsdag – sedan återstår frågan:

Vilka får glädjen att ta emot pengarna den här gången?

Annons

Efter förra årets arrangemang – då stiftelsen Gefle Sports and Future Foundation skapades av Nicklas samt pappa Anders, Ove Molin, Anders ”Masken” Carlsson och Gävle Golfklubb – fick barnkliniken på Gävle sjukhus ta emot 100 000 kronor.

Pengarna gick direkt in i verksamheten för att göra nytta – kliniken kunde exempelvis köpa in nya playstation-konsoler, olika spel och filmer.

– Det blev fantastiskt lyckat, säger ”Masken” Carlsson.

Var förtjänsten från årets tävling hamnar är inte klart.

– Vi tittar fortfarande på olika alternativ. Kriterierna är att pengarna ska hamna i gästrikeområdet, gå till barn- och ungdomar som inte har det så lätt – och att det kan garanteras att allt oavkortat går till de behövande, säger Nicklas Bäckström.

I år har tävlingen utökats från 88 startande till 104. Största affischnamnen är förstås ”Bäckis” och ”Foppa”, men en del andra NHL-stjärnor kommer också. Bland annat Washingtons nya stjärnskott Marcus Johansson.

Ett urval av alla profiler hittar ni här intill.

I varje fyrmannalag ska en golfspelare, två ”stjärnor” och en sponsor ingå – där är scramble som gäller, vilket innebär att man alltid spelar på bästa bollen. Start 10.30 på torsdag.

Gävles stora golfstjärna Peter Hedblom har nyligen opererat axeln och kan inte spela i år, men kommer att finnas med vid sidan av.

– Marlene Hedblom kommer däremot att spela, och har fått med sig fina namn som Cissi Ekelundh och Marie Bodén, säger Mats Bengtsson, golfklubbens man i arrangörsstaben.

– Kul också att vi kunnat locka hem gamla Gävlespelare som Robert Löfqvist och ”Kricken” Härdin, säger Ove Molin.

Bäckis golfturnering har kommit för att stanna och målet är att bygga på lång sikt för att fonden ska kunna fortsätta dela ut pengar och göra nytta.

– Intresset har varit ännu större i år, det är därför vi utökat lite, säger Nicklas.

– Egentligen skulle vi kunnat göra turneringen ännu större, men det blir problem att hinna med att hålla i trådarna om den blir för stor för snabbt, säger Ove Molin.

Två stipendier till lovande idrottsungdomar ska fonden också dela ut, precis som förra året då golfaren Linus Liljedahl från Högbo och hockeyspelaren Oskar Lindblom från Hille/Åbyggeby blev de utvalda.

– Det är ännu inte klart vilka det blir den här gången. Vi tar det seriöst och kontrollerar många olika aspekter innan vi bestämmer oss, säger Ove Molin.

– Det är heller inte givet att det behöver vara golfare och hockeyspelare, även om det kanske ligger närmast till hands, säger Mats Bengtsson.

Golfdagen avslutas med bankett på Söderhielmska gården, där bandet Smalare än Thord kommer att underhålla.

26 olika företag sponsrar tävlingen.

– Det är tack vare dom som vi kan dra det här i land, det är viktigt att poängtera, säger Anders Bäckström.

Mer läsning

Annons