Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi fick väl ingen drömstart direkt"

Robinson Cruse har fått en uppföljare. 289 år efter Daniel Defoe skrev sitt klassiska mästerverk utspelade sig tvåan i Scandinavium. I huvudrollen den ack så ensamme Anders Lindbäck mellan stolparna.
– Ja, det var svettigt där ett tag, pustar den genomblöte burväktaren efter 4–2-förlusten.

Annons

Puckarna haglade inledningsvis mot Brynäskeepern, galna indianer åkte i cirklar runt passiva – bokstavligt talat – försvarare och att lagen utövade samma sport var svårt att förstå. Det de vitklädda gästarna ägnade sig åt påminde mer om någon form av skuggbrottning utan moståndare. Utan tillstymmelse till fysisk kontakt gjorde att hemmalaget gjorde lite vad man ville på isen. Brynäs var så långt ifrån den tighta och tillknäppta lagmaskinen vi vant oss att se. Snarare mer åt Ulf Lundells ”Öppna Landskap”…

– Vi fick väl ingen drömstart direkt. Man kan väl slå fast att Frölunda kändes betydligt hetare än oss inledningsvis, säger den ensamme krigaren diplomatiskt.

Tränare Niklas Czarnecki gjorde vad han kunde för att väcka sina spelare. Timeouten efter Indianernas 2-0 efter 7.46 kändes logisk, men resulterade bara i att ytterligare en puck bakom Lindbäck 41 sekunder senare. Symptomatiskt nog efter att Jonas Nordquist för andra gången på bara några minuter fått stå helt oattackerad i slottet och raka in en retur.

– Efter deras tidiga mål växte de något enormt. Samtidigt var det bra tryck på hemmapubliken, vilket givetvis stärkte dem ytterligare.

Stephen Dixons propp med kvarten spelad var det som slutligen väckte gästerna ur sin djupa Törnrosa-sömn. Minuterna senare trampade Sebastian Lauritzen runt kassen och från sin Gretzky-position hittade han fram till Ove Molin som sprätte upp pucken i nättaket bakom bekantingen Johan Holmqvist. Om målet tände en gnutta hopp släcktes det lika fort när Tomi Kallio slängde in pucken framför mål i inledningen av andra perioden. På något märkligt sätt letade trissan sig in mellan benskydden på den olycklige Lindbäck.

– Den ska jag bara rädda. Så här i efterhand vet jag vad jag gjorde för fel. Jag missbedömde Kallios båge och dessutom sköt han mitt i skäret.

En tidig julklapp från Johan Holmqvist gav matchen en viss nerv igen, när Johan Alcén tryckte in årets första kasse efter en billig stötretur.

– Det är grymt surt att jag inte räddar Frölundas fjärdemål. Tänk att fått gå till periodvila inför tredje med underläge 3–2, då vet man aldrig vad som skulle kunna hända. Matchen hade kunnat sluta annorlunda, analyserar Lindbäck som fick utgå efter 6.03 av tredje perioden och ersättas av Jacob Markström.

– Plötsligt kände jag att högerbenet blev helt stumt, jag kunde inte röra det. Från början blev jag lite rädd, innan jag förstod att det bara rörde sig om kramp.

Den berömda Scandinavium-krampen är något som drabbat alla målvakter som gästat hockeyborgen. Den tryckande värmen från 11 000 på läktaren torkar ut kroppen. Henrik Lundqvist har berättat att han tvingades dricka flera liter extra när han spelade på hemmaplan.

– Tidigare har jag bara spelat med juniorerna i den här arenan och då har det inte alls varit lika farligt. Men det är bara att ta lärdom till nästa gång vi åker hit för att spela.

En dos jävlaranamma precis innan matchstart kan också vara bra att packa med inför nästa Göteborgsresa. I alla fall om man vill slippa en match som är över innan den ens hunnit börja…

Mer läsning

Annons