Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Vi skulle ha byggt en lite mindre arena

Hade Brynäs byggt en mindre arena kanske publiksiffran skulle ha blivit större.
– Fyller man arenan får man en bra inramning – och då kommer folk tillbaka, säger Tommy Fritz i HV71.
– Min personliga åsikt är att vi byggde lite för stort, erkänner Hans-Göran Karlsson i Brynäs.

Annons

HV71 har inte mest publik i elitserien, men är mästare på att fylla sin arena. Sedan ombyggnaden 2000, när Rosenlundshallen blev Kinnarps Arena, har klubben haft en så kallad beläggningsgrad på i snitt 95,5 procent.

Även de säsonger det gått lite tyngre för laget har publiken fortsatt att komma.

– Det finns ett stort intresse här och en tradition. Och så gäller det att ha ett lag med profiler. I vår A-trupp finns 14 spelare från trakten, vilket skapar en koppling och att folket berörs av laget, säger Tommy Fritz, klubbdirektör i HV71.

Han framhåller också den goda spiralen.

Det är nästan alltid fullt på läktarna när HV71 spelar hemma vilket skapar en inramning som gör att åskådarna gärna kommer tillbaka nästa gång.

– Det blir inte samma sak om det är glest på läktarna, konstaterar han, nöjd med att klubben byggde en arena som tar in 7 000 åskådare, i jämförelse med exempelvis Läkerol Arena som har kapacitet för 8 200 personer.

– Vi har tittat på möjligheten att bygga ut, men har stor respekt för den frågan. Man får inte ha för låg beläggning, då tappar man mycket av inramningen, säger han.

För Brynäs är läget annorlunda. Läkerol Arena har den näst sämsta beläggningsgraden av samtliga ishallar i elitserien.

– Vi skulle ha byggt en lite mindre arena, det är min personliga uppfattning. Vi tar in 8 200 åskådare och får inte det suget efter biljetter som de får i exempelvis Jönköping. Där finns det en stor skillnad, säger Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson.

– Men nu är förutsättningarna som de är och då får vi jobba efter det.

Sneglar ni på hur HV71 gör?

– Ja, vi pratar naturligtvis med de andra föreningarna om det här.

– De har ett otroligt bra drag i Jönköping och laget har varit framgångsrikt vilket har skapat ett sug efter hockey. Sedan har de naturligtvis ett bra underlag i staden, de är ganska ensamma på orten med sin ishockey.

Tommy Fritz i HV71 är trots den egna publikframgången oroad över utvecklingen i stort.

– Det är viktigt för oss att hela elitserien mår bra. Vi vill att det ska vara mycket folk på alla matcher, helst fullsatt. Då blir det drag kring hockeyn vilket alla vinner på, säger han.

Mer läsning

Annons