Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Videodomaren sparkas efter missen

Videomåldomaren som missade Skellefteås mål i matchen mot AIK fick inte fram rätt bilder. Redan i vår ska risken för såna tabbar bli mindre då en videocentral tas i bruk. Men då är inte söndagens videomåldomare kvar – han får sparken.

– Han tycker själv att det är bäst för båda parter om han inte fortsätter, säger hockeyligans domarchef Mikael Ahlström.

Annons

Det var i elitseriematchen på Hovet i söndags som jättemissen inträffade. Skellefteås poängkung Joakim Lindström reducerade till 2–1, men domaren Sören Persson valde att kontakta videomåldomaren för en granskning. På repriserna i arenan syntes att pucken varit över mållinjen, men videmåldomaren fick inte fram rätt bilder. Skellefteås rättmätiga mål godkändes aldrig och AIK vann till slut med 4–2.

Efter en utredning på måndagen av hockeyligan fick domaren sparken.

– Tråkigt när någon förlorar jobbet, men gör man inte sitt jobb kan man få sparken. Det är så i alla branscher, säger Joakim Lindström till TT.

Enligt Mikael Ahlström fick videomåldomaren inte fram rätt bilder.

– Han har inte lyckats få fram de bilder som visar att det är mål förrän i efterhand när det redan var dömt och klart. Om det är en kombination av att han varit stressad och så vidare kan varken han eller jag svara på. Men det vi kan konstatera är att det är ett fel från honom som är grunden till felbeslutet, säger Ahlström.

Redan till slutet av den här säsongen ska risken för liknande misstag minskas. Hockeyligan har sedan tidigare planerat en videocentral där bilderna – tv-bilder och arenans målkameror – från samtliga matcher ska finnas tillgängliga. Där får videomåldomaren på arenan hjälp från centralen.

– Det är ju en dubbel backup att man har kontakt med alla sex arenor, det är extra ögon som kan titta på de olika sekvenserna. Då blir det ett ytterligare moment där man kan hjälpas åt så att det verkligen blir rätt, säger Ahlström.

Hockeyligan har ambitionen att centralen ska vara i gång i skarpt läge till slutspelet i vår efter att först ha testats under de sista omgångarna av grundserien.

Skellefteå kommer inte att kräva omspel av AIK-matchen.

– Nej, det här hör till spelets regler. Att spela om den här typen av match går inte. Det här är bara att glömma och gå vidare, säger klubbdirektören Per-Anders Israelsson.

Mer läsning

Annons