Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wanvig – en meriterad slagskämpe

I går gjorde Brynäs klart med ytterligare ett nyförvärv för att fylla luckan efter Micke Lind och Björn Danielsson.
Kanadensaren Kyle Wanvig – en slagskämpe, men även en poängplockare.
– Det är en energispelare som gillar att gå in och göra det tuffa jobbet, säger Brynäs tränare Niklas Czarnecki.

Annons

27–årige Kyle Wanvig är född i Calgary och blev draftad av först Boston 1999 som nummer 89 totalt och av Minnesota 2001 som 36:e totalt. Han har dock inte gjort nåt större väsen av sig i NHL på sina 75 matcher i Minnesota Wild och Tampa Bay Lightning. 15 poäng (6+9) blev det totalt i hans NHL–karriär. Desto mer imponerande har han då varit i farmarligan AHL där han på 350 matcher gjort 208 poäng (101+107).

– Det är en förhoppning att han ska kunna bidra med poäng, men han är i första hand värvad för att komma in med ny energi i laget, säger Niklas Czarnecki.

– Det känns bra i magen och jag har en bra känsla om det här. Jag hoppas vi får hit en lika fin kanadensare som Dixon som bidrar oerhört mycket för laget, säger sportchefen Micke Sundlöv.

Dixon kommer troligen också att fungera som stöttepelare åt Wanvig i början.

– Han är en social kille och jag tror det är skönt för Dixon att vi får hit en ny kanadensare.

Wanvig är en tuff spelare som inte kliver åt sidan när det smäller. 350 AHL-matcher har det blivit i karriären och 696 utvisningsminuter – räknar man med slutspel blir minuterna 754.

Som värst under en säsong har det blivit 202 minuter på 69 spelade matcher i WHL–laget Red Deer Rebels. Samma säsong lyckades han även göra 101 (55+46) poäng. Det följde han upp med att göra 22 poäng i slutspelet och dra på sig 47 minuter.

– Vi känner att hans tuffa spelstil fyller en funktion hos oss. Vi tror det kommer passa in bra, säger Czarnecki.

– Han är en stor kille som gärna använder sin fysik – och det är väl en av anledningarna till att han är här. Vi har några tuffa spelare, men han kommer bidra med mer tyngd. Det saknas lite tuffhet och vi känner att han kan komma med en dimension till, säger Micke Sundlöv.

Senaste säsongen har han hållit till i den ryska ligan i laget Khabarovsk Amur. Där har han inte gjort mer än tre (2+1) poäng på de 16 matcher han spelat. Då kan man undra hur Brynäs har lyckats hitta en kanadensare i Ryssland som är intressant för laget.

– Han var på tapeten i somras också, men valde då att spela i Ryssland, berättar Sundlöv.

– Vi har pratat med spelare som spelat med honom och fått en uppfattning på så sätt, säger Czarnecki.

Wanvig anländer till Gävle redan i dag och kontraktet sträcker sig fram till april nästa år. Men han kommer inte att spela i dagens match.

– Vår förhoppning är att han ska spela på lördag, om alla papper och sånt är klara, säger Czarnecki.

Och Wanvig själv verkar ivrig att komma i gång i Brynäs. Så pass att han fixade egna flygbiljetter när övergången blev klar för att komma så fort som möjligt till Gävle.

Mer läsning

Annons