Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Israelssons sköna seger

– Det här känns ju riktigt ”gött”…
Andreas Israelsson njöt i fulla drag efter målgång – och seger – i Lumek-festivalen i går på Årsunda motorstadion.

Annons

I vanlig ordning hade den årliga folkracefestivalen lockat ett stort startfält. Lördagen fylldes av två kvalomgångar, där de 96 främsta i seniorklassen fick tävla vidare på söndagen.

En kvartett lyckades med konststycket att ta sig obesegrade genom samtliga fyra omgångar. Andreas Israelsson, Vansbro, var en i de fyras gäng. Hemmaåkaren Micke Westerlund, Johan Olsson, Fagersta samt Tobias Svärd, Orion, var de övriga tre.

Kompletterade A-finalen gjorde Janne Eriksson, Årsunda och fjolårssegraren Dan Olsson, Gävle (den sistnämnde via seger i B-finalen).

Andreas Israelsson var klart först iväg när startljuset i A-finalen slog om till grönt, skaffade sig per omgående en lucka som han därefter drygade ut. Valde det obligatoriska alternativspåret på det femte och sista varvet och korsade mållinjen som etta, följd hack i häl av Micke Westerlund.

Tjuvstart?

– Nej, den var klockren, hävdade Andreas efteråt.

Mungiporna slutade strax under örsnibbarna och medtävlarna gratulerade en efter en.

– Men jag var orolig. Bilen har krånglat in i det sista och det har kostat många timmar i garaget. Nu blev det i alla fall lön för mödan, konstaterade han vidare.

Dan Olsson gjorde prispallen komplett. Fjärde plats gick till svågern Johan med samma efternamn efter att ha varit klart sist iväg från startplattan. Janne Erikssons resa slutade redan i den första kurvan efter en avkörning.

B-finalen vanns som nämnts av Dan Olsson. Gestrikes Björn Lundberg höll andra plats till en början, men rullade på tak och tvingades bryta. Bröt gjorde även hemmaåkaren Tobias Söderqvist, som fick fel på drivningen.

A-finalen för juniorer dominerades av Marcus Svärd, Orion. Skepptunas Charistan Hansson slutade tvåa och Henke Palm, Ilsbo, trea. Anton Alkberg från Ockelbo prisbedömdes som femma (efter att ha brutit med huvudvärk, orsakat av en påkörning).

Jeanette Kjell, Hallstahammar, kunde ta över ledningen från Almunges Sara Samuelsson och lägga beslag på segerpokalen i damfinalen efter en snygg omkörning på slutet.

Årsundas egen Maria Nyström klarade tredje plats, medan Helena Larsson, Gestrike, slutade femma.

Klassen för oldboys vanns av Kjell Olsson, Gävle, som avancerade förbi Karl-Erik Olsson, Bollnäs, efter ett halvt varv i finalheatet. Peter Norring, Gestrike, knep tredje plats, före Mats Göthe, Gävle.

Foto: Kurt Eliasson