Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IVO: Läkarbristen kan hota patientsäkerheten

Efter att ha granskat verksamheten på tre hälsocentraler i Gästrikland slår IVO fast att läkarbristen kan hota patientsäkerheten. Nu kräver IVO åtgärder för att stärka bemanningen.

Annons

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om den omfattande läkarbristen på länets hälsocentraler. Totalt fattas 70 läkare och chefsläkaren Börje Svensson har tidigare kallat situationen för "en nedtystad katastrof".

– Visst undrar man ibland om vi verkligen klarar av patientsäkerheten och vid vissa tillfällen, det är inte många gånger men det har hänt, har vi i efterhand insett att patientsäkerheten har varit hotad och att patienter utsatts för risker, har han tidigare sagt till Arbetarbladet.

Även divisionschefen Roger O Nilsson har beskrivit läget som allvarligt.

I april inledde IVO en granskning av hur hyrläkare och annan tillfällig personal påverkar patientsäkerheten.

Tre hälsocentraler deltog i tillsynen – en i Gävle, en i Sandviken och en i Hofors.

– De har valts ut slumpmässigt, men vi har velat ha en geografisk spridning, sa Karin Dahlberg, inspektör på Inspektionen för vård och omsorg, till Arbetarbladet inför att tillsynen skulle påbörjas.

LÄS MER: Hyrläkare kan vara farliga för patienter – nu ska hälsocentraler i Sandviken, Gävle och Hofors granskas

Nu har beslutet kommit och granskningen visar att samtliga hälsocentraler har brist på läkare. IVO skriver i sitt beslut att det finns vakanser som gör att det finns en risk att patientsäkerheten inte kan säkerställas.

Enligt IVO har tillsynsmyndigheten noterat brister i såväl bemanningen av läkare som i vårdgivarens systematiska egenkontroll – samt i kännedomen om att man faktiskt h fråga en kollega eller är skyldig att anmäla till IVO när legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal –riskerar att utgöra en fara för patientsäkerheten.

LÄS MER: Mer än 70 läkare saknas i länet – "Det är en nedtystad katastrof"

Vidare skriver myndigheten att om bristen på läkare är för stor, så kan det bidra till bristande kontinuitet för patienter eftersom de riskerar att ofta få träffa olika läkare.

Att få möta en ny läkare inför varje besök kan även innebära att läkaren behöver göra omtag i en redan påbörjad utredning. Risken för att remissvar och provsvar missas att följas upp riskerar också att öka när doktorn ofta byts ut.

LÄS MER: Så vill politikerna lösa läkarkrisen

IVO konstaterar att det finns viss egenkontroll av det arbete som sker av tillfälligt anställd personal. Däremot saknas det en systematisk uppföljning av tillfälligt anställda läkares insatser och verksamhetens processer och rutiner.

Det kan leda till att brister och problem inte upptäcks i tid..

Enligt beslutet har Region Gävleborg lyft fram initativet att inrätta en utbildningscentral i Sandviken –en åtgärd som har lett till antalet tillfälligt anställda läkare minskat radikalt.

Arbetarbladet har tidigare berättat om initiativet som gett Sandviken flera nya läkare.

LÄS MER: Divisionschefen om läkarkrisen: ”Vi behöver göra något nu – annars blir det värre”

Divisionschefen Roger O Nilsson har tidigare sagt att regionen ska se över studieorganisationen och stärka upp den. Enligt honom måste fler läkare utbildas. Han säger också att regionen måste vara offensiva och både klara av att utbilda och behålla nya läkare.

– Vi kommer också att öka antalet utbildningsplatser inom primärvården. Vi har 300 utbildningsplatser inom regionen, varav 35 ska återbesättas. Av dessa lägger vi 20 inom primärvården, och två på de privata centralerna, sa Roger O Nilsson då.

Han har tidigare beskrivit läget som allvarligt.

– Vi har en brist och måste utbilda fler läkare. Det är ett bekymmer med grund i många olika delar, men där vi behöver vara offensiva och tänka att vi klarar att både utbilda och behålla våra läkare, sa han.