Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iwone vill bli lärare i latin

Utan jobb och framtidsplaner ter sig tillvaron grå.

Men med hjälp av Unga In har Iwone Jatkos drömmar fått färg igen.

– Det finns mycket fördomar mot ungdomar att vi bara är lata och inte tar saker på allvar, men det gör vi, säger hon.

I grundskolan var Iwone Jatko en flitig student som la ner mycket tid på sina studier, men när hon kom till gymnasiet tappade hon sugen och skoltröttheten slog in.

– Jag skaffade pojkvän och fick lite andra prioriteringar. Sen visste jag inte riktigt vad jag ville bli så jag hade ingen drivkraft. Då blir det att man bara lunkar runt, säger hon.

I våras tog hon studenten från Vasaskolan utan fullständiga betyg. Plugga vidare var inte att tänka på så hon sökte de jobb hon kunde få.

– Jag sökte bland annat till McDonalds som städare och på närbutikerna nära mig, men det vill inte anställa om man inte har erfarenhet och referenser, berättar Iwone Jatko.

Istället blev hon kvar hemma i faderns lägenhet på Brynäs och tillvaron började te sig allt tuffare.

– Man mår inte bra. Till slut börjar man tvivla på sig själv och sina färdigheter och om man verkligen är värd att komma vidare. Eftersom varje dag ser likadan ut så flyter de in i varandra och till slut så blir allt som en enda stor grå klump av arbetslöshet.

Efter att ha läst en artikel om Gävle kommuns och arbetsförmedlingens nya projekt Unga In bestämde sig Iwone Jatko för att ge det en chans. Sedan i september har hon bland annat fått gå en kurs i att lära känna sig själv bättre, varit på studiebesök på en folkhögskola där hon kanske ska börja studera i vår och fått hjälp med att söka efter praktikplatser.

Och nu har hon hittat sin drivkraft igen.

– Jag känner att jag är bra på att lära ut och jag tycker att det är kul att arbeta med ungdomar så jag vill bli gymnasielärare i engelska och latin, säger Iwone Jatko.

– Det är en lång väg dit, men en resa börjar med ett steg. Det känns mycket närmare nu för här får jag den push framåt som jag behöver. Drömmen känns mera verklig.

Är det något hon skulle vilja ändra på i samhället så är det den syn hon upplever att äldre generationer och i synnerhet arbetsgivare har på hennes egen.

– Det finns mycket fördomar mot ungdomar att vi bara är lata och inte tar saker på allvar, men det gör vi. Vi gör faktiskt annat än att bara sitta framför datorn och Facebook, säger Iwone Jatko.