Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja, Sverige är inte färdigt

Annons

Stefan Fölster skriver (26/1) om att Sverige inte är färdigt och att det fortsättningsvis behövs reformer för ett bättre Sverige. Vi håller med honom. Även om alliansen har genomfört mycket sedan hösten 2006 finns det mycket kvar att göra. Reformer är nödvändiga. Den viktigaste frågan är hur vi kan fortsätta öka sysselsättningen och minska arbetslösheten.
Vi välkomnar Svenskt Näringslivs initiativ, deras reformbank. Det är viktigt med nya influenser och idéer. Därför är det positivt att samla erfarenheter från olika branscher och länder. Samtidigt ska vi komma ihåg att just nu står Sverige som ett föredöme världen över. På World Economic Forum i Davos finns ett stort intresse för den politik alliansen har fört under den finansiella krisen. Men arbetet är inte klart. Regeringen har annonserat flera betydelsefulla reformer för att ytterligare pressa tillbaka utanförskapet.
Alliansen har tillsatt en bred företagsskatteutredning. Den ska titta på möjligheterna att sänka skatter som stimulerar till investeringar och tillväxt. Lärlingsprovanställningar ska införas för de under 23 år. Om statsfinanserna tillåter kommer vi att halvera momsen på våra restauranger. Detta för att ytterligare öka sysselsättningen bland grupper som står långt från arbetsmarknaden. Vi vill fortsätta att öppna upp för mångfald inom vårdsektorn för att stärka kvinnors företagande. Nästa år kommer stora satsningar att genomföras på skolans område.
Moderaterna kommer på sin partistämma i november att arbeta fram ett nytt idéprogram. Det kommer att dels spegla det förändringsarbete som Moderaterna har genomgått men även ta sikte på framtiden, våra visioner, värderingar och fortsatta förnyelse. Hur kan vi långsiktigt forma vårt samhälle för att möta en allt snabbare globalisering, tuffare internationell konkurrens samt miljö- och klimatutmaningarna? Hur kan vi bredda vår syn på kunskap och kompetens? Med idéprogrammet vill vi sammanfattningsvis lägga grunden för gemenskap, trygghet och ett Sverige som håller ihop.
Vi har, och kommer att fortsätta, föra en politik där vi satsar vidare med kraftfulla insatser för människor som står långt utanför arbetsmarknaden. Bland mycket annat har vi sänkt arbetsgivaravgiften och bolagsskatten. Vi har även infört jobbskatteavdraget som är den enskilt viktigaste åtgärder för att skapa fler jobb. Vidare sänkte vi den totala företagsbeskattningen med nästan 50 miljarder kronor under förra mandatperioden. Listan kan göras lång.
Så, vi håller med om att Sverige inte är färdigt. Men med en återvald Alliansregering har Sverige stora möjligheter att under de kommande fyra åren fortsätta sin positiva utveckling.
Tomas Tobé (M)
Riksdagsledamot
Margareta B Kjellin (M)
Riksdagsledamot

Mer läsning

Annons