Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jäderfors har blivit fäste för Sverigedemokraterna

/
  • NÄST STÖRST. Så här ser det ut på anslagstavlan i mitt Jäderfors. Tavlan domineras av en stor affisch för Sverigedemokraterna, byns numera näst största parti.
  • FÖRVÅNAD. Restaurangägaren Jalil Aziz är förvånad över att ett parti som är känt som främlingsfientligt fått ett så starkt fäste i lilla Jäderfors. ”Här bor bara trevliga människor”, säger han.

Jäderfors har blivit Sverigedemokraternas procentuellt starkaste fäste i Gästrikland med drygt 13 procent av rösterna i söndagens EU-val.
– Jasså, det beror i alla fall inte på att folk här är rasister. Jag har bara trevliga kunder, säger kurdiske restaurangägaren Jalil Aziz förvånat.

Annons

Sandviken är en av de kommuner i regionen där Sverigedemokraterna har haft svårt att få fotfäste. Men i Europaparlamentsvalet gick partiet kraftigt framåt jämfört med alla tidigare val på olika nivåer. Håller tendensen i sig tar SD en säker plats i kommunfullmäktige nästa höst.

Allra populärast är Sverigedemokraterna i Jäderfors. Där är partiet nu näst störst efter Socialdemokraterna. En liten hint om det får man när man svänger in i det lilla idylliska villasamhället strax norr om stan.

Byns anslagstavla med påminnelser om kommande arrangemang på Jäderfors holme och andelsföreningens möte, domineras av en stor blågul affisch med en bild på en man i arbetarkläder som förklarar att han röstar på Sverigedemokraterna. Några andra politiska budskap finns inte på anslagstavlan.

Olof Holmström, valförrättare i Jäderfors, hade dock inte trott att SD blivit så starka.

– Vi som jobbade med valet blev väldigt förvånade när vi såg de här siffrorna. Den enda förklaringen jag kan komma på är att det bara var Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna som delade ut propagandamaterial med valsedlar.

Aino Blom, KD:s tidigare oppositionsråd i Sandviken och själv bosatt i Jäderfors, har inte känt av några stämningar som tytt på att Sverigedemokraterna skaffat sig ett starkt fäste i byn.

– Nej, det har jag inte alls hört talas om. Men det har varit ett generationsskifte och det kanske har med det att göra.

Jalil Aziz har drivit restaurangen i Jäderfors i nästan fyra år och säger att han aldrig känt av den främlingsfientlighet som Sverigedemokraterna brukar förknippas med.

– Alla kunder är jättetrevliga och vi har aldrig råkat ut för någon skadegörelse eller några andra problem.

Roger Hedlund, SD:s Gävleborgsordförande, är glad över att partiet trots sin EU-kritiska hållning fick över 4 procent av rösterna i länet. En stor framgång, tycker han. Att SD nu också fått ett rejält fäste i Sandviken, länets näst största kommun, ser han som extra glädjande.

– Just nu jobbar vi mycket med organisationen och med att få fram företrädare som vill stå på listorna inför nästa års val.

Mer läsning

Annons