Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag är ärligt talat rätt osugen på att se den där finalen

Annons

Alltså. Det här med Andra chansen. Är ju ingen vidare idé, eller hur?

Om vi för en stund bortser från det faktum att det var de kanske två sämsta låtarna som gick vidare till finalen i Globen i nästa vecka. Och istället ägnar oss en stund åt själva upplägget.

Det finns liksom ingenting som är särskilt lyckat. Det blir rätt tradigt eftersom man får höra såpass många låtar så pass många gånger (oavsett om man gillar låtarna eller inte, tjatigt är det). Det blir dessutom snett och konstigt när låtarna ställs mot varann på det här viset, och jag blir inte klok på folks röstningsbeteende. Röstar man på en favorit och sitter sen och surar när den inte går vidare eller lägger man sig raskt till med en ny favorit som sen kan bli ytterligare en ny innan det är klart? Det sistnämnda gör kanske tv-kvällen roligare, men det är ju samtidigt lite hållningslöst. Det spelar heller ingen roll att man sätter ugglan Helge som ”kommentator”. Vem som helst kan läsa upp citat från en chat, det behöver man inte plocka in Adam Alsing för att göra. Ska han nu sitta där hade det ju varit roligare om han hade fått göra nåt annat.

Men det spelar på det stora hela ingen som helst roll om det nu är så att SVT har strulat till det med röstningsnumren. Visar man fel nummer i rutan så försvinner ju meningen med tävlingen och upplägget fullständigt.

Men nu har vi ett resultat (felröstat eller ej).

Och vad mer kan man göra än att sorgset konstatera att den sneda könsfördelningen i finalen består, eller till och med förstärkts. Trots att sju av de åtta bidragen i Andra chansen framfördes av kvinnor. Så är det nu en överväldigande del manliga artister som står på Globens scen om en vecka.

Jag vet inte hur det är med er, men jag är ärligt talat rätt osugen på att se den där finalen.

Det har inte bara med mansdominansen att göra. Den här Melodifestivalsomgången har överhuvudtaget inte känts speciellt engagerande. Och snart är det över och vi kommer förmodligen att ha Erik Saade som företräder Sverige i Tyskland i maj.

Vi säger väl så så länge. Och hoppas sen att SVT a) lägger ner Andra chansen till nästa år, och b) håller reda på telefonnumren framöver.

Mer läsning

Annons