Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag är stolt över vår kandidatur

På debattsidan i Arbetarbladet 11 november finns inlägg från fullmäktigeledamöterna Gunilla de Maré och Björn Franksson, moderaterna, angående Gävles kandidatur som Europeisk kulturhuvudstad 2014.

Den ansökan som lämnats in bygger på de samlade förslagen som kommit in från såväl privatpersoner, institutioner, föreningar som grupper av kulturarbetare.

Jag är stolt över att Gävle kandiderar som Europeisk kulturhuvudstad 2014 och jag hoppas och tror att vi är en av de kommuner juryn vill fortsätta titta närmare på efter 9 december.

Jag har under min aktiva tid i föreningslivet och politiken varit med om bland annat brottnings-VM och O-ringen 1998 och curling-VM 2004. Fantastiska arrangemang som satt Gävle på världskartan. Jag vill också påstå att Folkteaterns flytt till Gävle 1983 inneburit mycket för Gävle och Gävleborg. Jag tror att Folkteaterns uppsättningar på träteatern i Järvsö under somrarna är något som varken invånarna eller företagarna i Järvsö skulle vilja vara utan. Varför tar jag upp dessa exempel?

Jag är också av den uppfattningen att för att vi ska kunna fortsätta satsa på vård, skola och omsorg måste vi vara med och skapa möjligheter för de kommande näringarna. Nya arbetsplatser tillkommer som skapar nya skatte- intäkter och förhoppnings flera invånare i vår kommun.

Enligt KK-stiftelsen står i dag upplevelseindustrin för 5 procent av BNP och sysselsätter cirka 280 000 personer, och man räknar med att den kommer att växa.

Under det senaste året har jag haft möjlighet att vara med och marknads- föra vår kandidatur utanför Gävle. I dessa sammanhang har jag bland andra träffat Siv Holma, v, ordförande i riks- dagens kulturutskott, Lena Adelsohn Liljeroth, m, kulturminister med flera och samtliga har lovordat vår satsning.

Var det inte till och med så att när moderatstämman var på vårt Konserthus 2007 presenterades Gävles kandidatur för de moderater som bevistade stämman?

Jag har inte besökt någon av de städer som i år är kulturhuvudstäder, men om jag tolkar tv-program och folk som besökt Liverpool rätt, så har kulturhuvudstadsåret betytt mycket för såväl näringslivet som kommunen där.

Hittills ska cirka 10 miljoner personer ha besökt Liverpool av den anledningen och 25 procent av dessa ska vara förstagångsbesökare.

Lars-Göran Ståhl, s

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel