Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag en lögnare? Är det sant?

Vi respekterar valresultatet, skriver Gefle Dagblad. Så bra att få det bekräftat. Har någon ifrågasatt? Men respekt inför Jimmie Åkessons trupper om de stiger in i riksdagen?

Annons

Svårare fråga för liberala GD. Klokt att inte låsa sig, skrev GD i maj i en utdragen ledare.

Där prisades Reinfeldt för sin otydlighet, vem vet, kanske blir det SD som avgör regeringsfrågan efter valet. Bäst då att hålla alla dörrar öppna. En anpassning till läget helt enkelt.

Bildt kan ses som föredöme; en högerregering 1991 med Ny demokratis stöd. Reinfeldt sitter kvar om inte SD röstar med Sahlin.

Den lösningen, ”respekt för valresultatet” besvärar inte GD. Makten först, anständigheten sedan. Sydsvenskan, en anständig liberal tidning, har sagt nej till den lösning GD kan leva med.

Jag blickar ner i arkivet och hittar Roger Hedlunds, de främlingsfientligas främste i Gävle, kommentar till GD:s ledare; ”den kan tolkas...eller i alla fall antyds...att Sverigedemokraterna kan användas till stöttepelare för en alliansregering..”. Hedlund ”ser positivt på att GD:s ledarsida öppnat för en diskussion kring stödet från Sverigedemokraterna..”.

De rödgröna har sagt absolut nej till en regering med Åkessons diskreta stöd. Reinfeldt håller ännu, som GD, dörren öppen.

Kanske lockar en dansk lösning; de främlingsfientliga utanför regeringen men med avgörande inflytande på politiken. Reinfeldt är inte främmande för den sortens anpassning. De borgerliga vann i Norge, sade han, och räknade in främlingsfientliga Fremskrittspartiet i den förenade borgerligheten. Fortsatt otydlighet pekar i den riktningen också här.

Reinfeldt blickar ut över Europa och ser hur andra högerpartier samregerar eller bygger lösa koalitioner med högerextrema; en bred ideologisk gemenskap växer fram i högerns landskap. Om en tid uppmanar Reinfeldt, Hägglund, och Åkesson, sina partier och väljare att ”respektera valresultatet”. En anpassning till realiteter. GD ger sitt fulla stöd.

Så jag gör det enkelt för Gefle Dagblad: Om valet slutar oavgjort, med Åkesson som vågmästare, skall då Reinfeldt sitta kvar? Ja? Nej?

Till sist; Lutti ljuger, skriver GD? När, var, hur?

 

 

Några dagar i avskildhet, vilande framför teven, vårdande en lungsjukdom. Orkade knappt läsa, men samlade mig till några distinkta rader om världens orättvisor, eller om det var partiledardebatten. Reinfeldt grå, Sahlin har problem med betoningen, inget biter på Ohly och Wetterstrand blir en lysande minister. Men Björklund jävligt jobbig. En enda tröst; Maud Olofsson var inte där. Jag återgick till vegeterandet, som vem som helst ur ”verklighetens folk”.

Ett enda ögonblick av glasklar medvetenhet när riksdagen gick till omröstning om FRA. Skymtade jag den tragiske Fredrick Federley i kammaren? Osäkert. Mer liv i naturprogrammen.

Lejon äter upp sina byten (fina närbilder), geparder jagar, leoparder klättrar i träd, elefanter som omtänksamma föräldrar, krokodiler fångas, diverse fåglar flyger och solen gå ner över savannen.

Borde kanske uppsöka jaktmarkerna live nångång, för att få intryck och bilder bekräftade. Under tiden prickar jag av Kunskapskanalens folkbildande program. Där lär jag mig mycket av det jag inte visste att jag var intresserad av.

Penicillinkuren nu avslutad, men ännu inte återställd. Jag lever såsom i en kupa, hur kommer man ut?

 

 

Polisen på hemmafronten har flyttat, ända ner till Tierp. Ordningsmakten drar sig tillbaka, och ett sparbeting uppfyllt. Lugnande besked från kommissarierna, vi har full koll och är på plats när det händer (eller har hänt). Men det tar 20 minuter, med blåljus, att köra upp hit. Då är bovarna redan som uppslukade.

Märkligt; alla tillfrågade är så nöjda. Ingen saknad, kanske för att polisen inte gör några avtryck.

 

Jag rannsakar mig: Har jag, under nästan fyra decennier, en enda gång sett en patrullerande polis i Älvkarleby kommun? Nej. Cruising? Jag har observerat några bilar. En naturell polis? På Konsum, eller om det var Posten. Saknar du dom? De förblir väl osynliga.

Snart 20 000, men inte en enda här. Det är regeringens fel.

Mer läsning

Annons