Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag försöker tänka positivt varje dag"

Skådespelerskan och kroppsspråksexperten Mi Ridell vinnlägger sig om att hålla humöret uppe. När ingenting hjälper och livet känns jävligt har hon alltid sin familj.

Annons

Mi Ridells flödande feel good-energi känns redan i handslaget i den eleganta hotellbaren i centrala Stockholm. Hon har en lång skådespelarkarriär bakom sig vid det här laget, men det började med sången. Efter några år som mezzosopran på Ulriksdals slottsteater Confidencen spelade hon som 24-åring i revyn Mulliga vitaminer. Den blev en stor succé, och därefter har hon befäst sin roll som komiker med en lång rad succéer i såväl privatteateruppsättningar som Hotelliggaren, Tjorven på Saltkråkan och Girls night out, som i film- och tv-produktioner som Galenskaparna och After Shaves film Monopol och Oumi.

 För sex år sedan halkade hon in på ett bananskal när hon nappade på ett erbjudande om att bjuda på sin långa skådespelarerfarenhet och tala om kroppsspråk. Inför 3 000 personer.

- Sådan är jag till min natur. Jag tänker: 'Vad skrämmande! Och vad spännande!' Man måste ju utmana sig själv.

Även om hon har fortsatt att skådespela ägnar Mi nu lejonparten av sin tid åt föreläsningar om kroppsspråk. Och hennes glödande engagemang märks i röst och gester.

- Det växer upp en generation som kommunicerar allt mer via internet och håller på att tappa sin förmåga att uppfatta kroppsspråk. Då blir det svårare att identifiera farliga situationer, tolka uppriktighet eller förstå när man har sårat någon. Man kan nobba en människa totalt genom att underlåta ögonkontakt.

 Det gör ingalunda Mi Ridell. Hennes ögonkontakt är fast och hon nuddar mig emellanåt för att understryka ett argument. Men innebär medvetenheten om kroppsspråkets betydelse att hon döljer sitt rätta jag för vetgiriga journalister?

- Nej, försäkrar hon glatt. I grunden är jag lika positiv, glad och nyfiken som när jag var barn. Vuxna ser generellt ned på glada människor och betraktar dem som ytliga. Men jag tycker att det är mycket härligare med människor som sprider glad energi än med gnällspikar.

Hon tar ett djupt andetag och fortsätter:

- Jag har upplevt mörka stunder som alla andra. Jag har skilt mig och haft massor av tråkigheter. Men jag försöker att tänka positivt varje dag. Inom varje människa finns ju två vargar som brottas med varandra - den positiva och den negativa vargen. Vem vinner? Den vargen du matar! Om jag är sur säger min son Max: 'Mamma, har du matat fel varg?'.

Och om det "genomjävliga" inträffar har hon alltid en grundtrygghet att falla tillbaka på - föräldrahemmet på natursköna Hästö utanför Karlskrona.

- För mig har det varit extremt viktigt att känna att jag har min grundtrygghet och alltid har kunnat ringa till mamma eller pappa. Jag känner en stor tacksamhet gentemot dem.

Eyal Sharon Krafft/TT Spektra