Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag har inte tjänat en krona"

Åklagaren Christer Sammens ville likna den 37-årige hälerimisstänkte Gävlebons fordonsförsäljningar med en bilfirma. Men 37-åringen slog snabbt ifrån sig anklagelserna. – En bilhandlare tjänar pengar. Det har inte jag gjort.

Annons

I går fortsatte rättegången mot Gävlebon som bland annat står åtalad för åtta fall av grovt häleri. Gårdagens förhandlingar handlade främst om punkten grovt bokföringsbrott.

– Jag påstår att han har sålt bilar själv och därmed drivit bokföringspliktig verksamhet, inledde åklagaren Christer Sammens.

37-åringen är misstänkt för att ha sålt en rad dyra bilar, motorcyklar, båtar och vattenskotrar för miljonbelopp via annonser på Blocket på internet.

Ett 90-tal annonser har via e-post, chattkonversationer och betalsamtal kunnat kopplas till mannen.


Själv hävdar han bestämt att han endast har hjälpt sina kompisar med att sälja sina fordon, att han sålt ett 20-tal bilar för egen del och att många annonser inte lett till försäljning.

Han säger att försäljningarna i stort sett aldrig inneburit någon vinst eftersom han behövt reparera en del och bilarna snabbt sjunker i värde.

– Jag har inte tjänat en krona.


– Jag har bara hjälpt andra. Det är naturligt att de vänder sig till mig eftersom de vet att jag älskar bilar och har ett motorintresse, sa 37-åringen och framhöll att han brukar polera bilarna, ta bild på dem och lägga ut annonser men att kompisarna sedan ansvarat för köpen.

– Det låter orimligt. Jag tror att du ljuger, sa Christer Sammens vid ett tillfälle.


En båt menade 37-åringen var ett ”ofrivilligt köp” efter att han hade lånat den av en kompis och kört sönder den.

– Jag lagade den och la ut den på annons.

37-åringen svarade med bestämdhet och utan att tveka på Christer Sammens frågor.

Stundtals ifrågasatte han åklagarens påståenden hetsigt eller med ironi eftersom han ansåg sig ha självklara förklaringar till försäljningarna.