Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag kan följa min vision fullt ut"

På söndag 9 november börjar "Storytalk". En ny och Gävleproducerad pod i kultursvängen. För pod – läs tablåbefriat kulturradioprogram.
Några som kommer att intervjuas i en serie: Carin Gerhardsen, deckarförfattare, Thomas Järvheden, komiker, Mattias Göransson, chefredaktör på Filter, Katarina Kieri, Augustprisbelönad författare, Oskar Hanska, svensk mästare i poetry slam.
Storytalk-poddens upphovsperson är författaren och ståupparen Hans Carstensen. Vi bad honom besvara några frågor inför premiäravsnittet.

Vad är "Storytalk" närmare bestämt?

– "Storytalk" är en podcast som handlar om berättandets hantverk och som kommer att intervjua de som jobbar med olika former av berättande. Från de som normalt inte förknippas med berättande – som trollkarlar, filmklippare, tv-spelsförfattare, reklamfilmare, komiker, redaktörer, översättare, spokenwordartiser, rappare och så vidare – till de som oftast associeras med berättande, som romanförfattare, filmmanusförfattare, regissörer, skådespelare, journalister och förläggare.

Varför gör du "Storytalk"?

– För att det är en pod som saknas i Podsverige. En filmmanusförfattare gick nyligen ut med ett upprop på Twitter där hon undrade vem som skulle göra "Storytalk", eftersom det var en sorts pod som hon efterfrågat. Så det verkar vara fler som har saknat just denna typ av pod.

Varför är det viktigt att prata om berättande?

– Därför att berättandet upplever en boom utan dess like. Många är intresserade av att knäcka koden för hur man skriver manus, framför en text och fångar en publik för att kunna leva på det. Tyvärr är det är också många som säger sig vilja komma med goda råd om berättandets hantverk utan att bidra med några insikter alls. I "Storytalk" kommer vi gå på djupet och fly klichéerna.

Vad kan lyssnaren vänta sig av "Storytalk"?

– Totalt fokus på berättandets verktygslåda på olika sätt. Inte så mycket tid ägnas åt det biografiska. "Storytalk" är 25–30 minuters intensivt samtal med en yrkesverksam berättare. Målet är att kliva in rakt in i berättarverkstan och diskutera problem, beslut och utveckling.

Vad är det som gjort poddar så populära, tror du?

– De är lätta att producera och lätta att lyssna på. Som lyssnare behöver du bara ha internetuppkoppling, och du kan ladda ner den i din egen smartphone. Och om jag är ensam producent för min pod kan jag styra innehållet på ett mycket mer subjektivt sätt än om jag jobbade på en radiokanal. Jag kan följa min vision fullt ut.

Vad vill du säga till de som tycker att pod-formen inbjuder till för mycket slösnack?

– Om många gör poddar kommer många poddar att bli dåliga, innehållsmässigt. Det är så lätt att få för sig att det enda som krävs av podmakaren är att trycka igång en mik och börja prata. Inget kunde vara mer felaktigt. Den första intervjun i "Storytalk", med Thomas Järvheden, blev lyckad för att han har en förmåga att vara närvarande i 29 minuter och för att jag hade gjort mycket research innan.

Vad lyssnar du själv på?

– Jag började lyssna på poddar redan 2006, och en av mina favoriter var Ricky Gervais Show som numera räknas som den mest banbrytande podden. Den har fortfarande världsrekord i antal podnedladdningar på iTunes. Lilla Drevet och Geniförklarat är kanonbra förstås. Vassa och tajta. Det går ju inte att gå förbi Filip och Fredrik heller. Jag träffade dem precis när de dragit igång sin pod för några år sedan, och när de berättade hur de gjorde det hela, via Skype, så tänkte jag att jag en dag borde göra en egen. Men man ska heller inte glömma Simon Ridells och Niclas Backlunds pod Kungsbäcksvägen 24 om Gefle IF på SvenskaFans.

Hur vill du presentera dig själv förresten?

– Hans Carstensen, författare till bland annat ”Poker Mongo”. Kom tvåa efter Soran Ismail i Bungy Comedy 2006. Och det är ju alltid tvåan folk minns mest. Är precis klar med en lärobok i romanskrivande, ”Romanskrivarbibeln”.

Fotnot. "Storytalk"-podden kan laddas ned via Arbetarbladets webb, underavdelningen Bloggar. Direktlänk till första avsnittet här: http://blogg.arbetarbladet.se/storytalk/