Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag saknar honom" – Roslund tvingas skriva utan sin parhäst

Han är van vid att vara en del av ett "vi". Nu står Anders Roslund helt ensam i offentligheten med en ny bok. "Tre timmar" är det första han publicerar sedan samarbetspartnern Börge Hellström avled i cancer förra året.

Skrivarlyan på Reimersholme i Stockholm är knökfull med böcker och minnessaker kopplade till författarskapet. I ett hörn tronar en stor pr-bild där duon Roslund & Hellström i "scandi-noir"-stil allvarsamt blickar mot betraktaren.

– Han är ju här, säger Anders Roslund och pekar på bilden.

– Jag saknar honom – mer än jag trodde. Vi var ganska osams i perioder och var ibland glada över att bli av med varandra, men som vän och familjemedlem är han oersättlig.

Det litterära partnerskapet avslutade de egentligen redan 2012. Några år senare strålade paret tillfälligt samman igen för att skriva "Tre minuter", uppföljaren till kritikerrosade "Tre sekunder". Sedan var samarbetet över, "slut, slut, slut", som Anders Roslund säger. Men vänskapen bestod.

– Jag tycker om det där att det inte var dödhelvetet som skiljde oss åt. Det var vi som bestämde det själva, helt utan drama. Tvärtom tyckte jag att vi aldrig var så nära varandra som när det inte fanns några krav kvar längre.

Den tredje delen i serien om infiltratören Piet Hoffmann och poliskommissarien Ewert Grens har Anders Roslund skrivit på egen hand. "Tre timmar" var egentligen helt klar för utgivning förra våren. Men Börge Hellströms bortgång och begravning kom emellan. Att dra i gång en boklansering i samma veva kändes inte okej, så utgivningen sköts upp ett år.

Kommer läsaren att känna igen sig? Absolut. Precis som tidigare utspelas berättelsen mot en fond präglad av verkliga samhällsproblem, men det är spänningen som står i fokus. En container med 73 flyktingar som kvävts till döds under resan till drömmarnas Sverige får Ewert Grens och Piet Hoffmanns vägar att korsas igen.

TT: Varför blev temat just människosmuggling?

– För länge sedan när jag höll på med ett helt annat jobb var det en polis som hörde av sig och tyckte att vi skulle komma dit. Precis då hade de släppt ut ett stort antal människor ur en container här i Sverige – och de var så illa däran, berättar Anders Roslund som inte tvekar att utnämna flyktingtragedin till "vår tids största skam".

Som ensam författare har han tagit ut svängarna lite extra. Den buttre Ewert Grens håller till exempel på att tina upp och kanske, kanske kan han till och med öppna sig för kärleken i nästa bok, för självklart blir det en fjärde del i serien.

– Det blir fem "3:or", tror jag. Jag kommer inte att slaviskt följa det här med sekunder, minuter och timmar i titlarna, för då har man en evighetsserie framför sig. Men jo, den kommer att heta "Tre dagar", säger Anders Roslund.

Eftersom publiceringen av "Tre timmar" sköts upp har han redan hunnit en god bit på väg med fyran. Samtidigt har han jobbat med den engelska översättningen av boken, som ges ut nästan parallellt internationellt. Med spänning har han också följt arbetet med Hollywoodfilmatiseringen av "Tre sekunder" med Joel Kinnaman i rollen som Piet Hoffmann och Rosamund Pike ("Gone girl") och Clive Owen ("The Knick") på rollistan.

– Jag tänker att jag är helt omöjlig att imponera på, jag känner mig tråkigt basal, men jag blev så lycklig när jag var i New York och London och följde inspelningsarbetet. Det är så jävla proffsigt.

TT: Du drömde ju länge om att kunna vara författare på heltid – och nu är du det. Blev det som du drömde om?

– Jag har inte pratat så mycket om det, men efter tre böcker med Roslund & Hellström fick jag ett sammanbrott. Jag slutade sova i tre år, men fattade inte vad problemet var. Jag hade min dröm, men vad gör man när den går i uppfyllelse? Det är fan i mig ingen som coachar folk i skolorna om hur man tar hand om framgång.

Då var han inte redo, säger han, men tillägger:

– Nu är jag det. Nu är jag stolt. Nu är jag glad.

Fakta: Anders Roslund

Född: 1961 i Jönköping.

Bakgrund: Jobbade i många år på SVT, bland annat som reporter på "Rapport" och som nyhetschef på "Aktuellt". Startade 1999 nyhetsprogrammet "Kulturnyheterna" där han också blev chef. Under arbetet med dokumentärfilmen "Lås in dom" mötte han Börge Hellström, som var en av initiativtagarna till organisationen Kris, Kriminellas revansch i samhället. Mötet ledde till ett långvarigt författarsamarbete som inleddes med romanen "Offret" 2004.

Har skrivit tillsammans med Börge Hellström: "Offret", "Box 21", "Edward Finnigans upprättelse", "Flickan under gatan", "Tre sekunder", "Två soldater", "Tre minuter".

Har skrivit tillsammans med Stefan Thunberg: "En bror att dö för" och "Björndansen".

Aktuell med: Kriminalromanen "Tre timmar" och Hollywoodfilmen "Three seconds" som får världspremiär den 17 augusti.

Anders Roslund om...

... flyktingsmugglares drivkrafter:

– Ända sedan jag var liten har jag försökte begripa varför man utövar brott. Men den här gången har jag gått bet. När det gäller deras drivkrafter kommer jag inte längre än till pengar. De kan verkligen lämna en lastbil med 72 omkomna människor på en motorväg i Tyskland och nästa dag boka på nya resande.

... att Carl Thunberg, tidigare ledare för Militärligan, tackas i efterordet:

– Han har suttit i just den här fladdermusstolen och pratat om sprängningar och kassaskåp, det är fascinerande hur han på ett otroligt uppfinningsrikt sätt kan lösa saker som det hade tagit mig mycket längre tid att lösa. Just vad gäller "pangeriet" har han säkrat upp så att det stämmer.

... Joel Kinnaman som Piet Hoffman i den kommande filmen:

– Det roliga var att jag har en god vän som håller på med mask i Sverige och vid ett tillfälle, långt tidigare, frågade hon hur Piet Hoffmann ser ut. Och då sade jag där på Wayne's Coffee på Götgatan, "tja, ungefär som Joel Kinnaman".

Sara Ullberg/TT