Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag summerar, och går vidare

Jag väger upp några siffror; 65, 14 och +- 35. Ett yrkesliv sammanfattat: pensionär, år som chefredaktör och år som chef i olika former. Nu lägger jag titlarna åt sidan men jobbar vidare ett tag.

Annons

Jenny tar över och det går att se det som symboliskt, eller politiskt korrekt; äldre herre lämnar titel och ansvar till yngre kvinna.

En naturlig ordning i min värld.

Titlar kommer och går men man är och förblir den redaktör som visar sig i spalterna. Varje dag en presentation och prestation inför läsarna, detta har jag skrivit, detta står jag för. Det ligger en del ångest i det där, vilket alla som skriver känner av.

Den som haltar fram mellan bokstäverna och har svårt att resa robusta meningsbyggnader hjälps inte av någon titel; journalistik, också på den här sidan, kräver vänskap och släktskap med ordens värde och valörer.

Och tiden går, utan att man kan göra så mycket åt den saken. Länge såg jag mig som yngst, eller bland de yngre. Nu är jag väl äldst, fast jag förblivit ung. Men så resonerar nog alla som ser sig själv med ögon som genom åren tittat tillbaka från spegeln; ingen nämnvärd förändring där.

Ideologiskt har jag rört mig åt vänster, den enda möjliga riktningen i en värld som dragit upp bråddjupa klyftor mellan den lilla minoriteten rika, och vita, och den överväldigande majoriteten fattiga och exploaterade.

Nationellt kan det skrivas: Alltid på de utsattas sida. Och mot den samlade högern. Något patetiskt kanske, men så är det.

Nu går vi vidare, mot den osäkra framtiden. Papperstidningen har det svårt, både med konjunkturen och tekniken. Vi söker en ny roll, men är lite osäkra på inriktningen. ”Nätets” oändliga möjligheter snävar in vad som är möjligt att ta betalt för; 2 300 kronor eller nästan samma tidning, gratis, några knapptryck bort?

Jag överlämnar, något motvilligt, den uppgiften till alla som bli kvar efter mig, med förhoppningen att vi alla får ha hälsan några år till, helst längre.

Mer läsning

Annons