Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag tillägnardig denna lista

Annons

Det mest hedervärda och smickrande man kunde få i present av någon när jag växte upp, var ett inspelat kassettband.

Bandet skulle innehålla 90 minuter väl utvalda låtar för att förmedla det någon annan ville säga till mig.

Eller ännu bättre – det någon annan ville uttrycka om mig som person. Tonårsnarcissism de lux à la nittital.

Samtidigt är det ändå inte så anmärkningsvärt att känna stor uppskattning för en sådan gest, tänker jag så här i efterhand.

Fatta vilken tid och tankeverksamhet att lägga ned på en annan människa, och i en period i livet när all ens vakna tid går ut på att kämpa med sin egen självfixering.

När jag flyttade hittade jag en gammal låda med några sådana där band, som jag hade den stora glädjen att få ta emot under högstadie- och gymnasietiden.

I samma låda låg också några lappar med nedplitade A- och B-sidor jag själv tillägnat andra personer – som under samma period och med mitt omogna ego slagits hårt om utrymmet i mitt medvetande.

Denna resa längs minnets allé inspirerade mig att göra något liknande igen.

Kanske funkar samma saker i olika utvecklingskriser; tonåring eller medelålders – kan det verkligen vara så stor skillnad?

I en tid av ”hämta-lämna-leva” har man dock inte riktigt tid till att sitta ned i lugn och ro, välja låtar från olika cd-skivor för att sedan spela in ett gäng 90 minuters kassettband.

Dessutom har man antagligen en mer utvecklad integritet, som håller tillbaka en från att aktivt dela ut förtäckta meddelanden till höger och vänster.

Vilken tur då, att det finns Spotify. Jag kan härmed lansera en ny självhjälpsmetod där man bearbetar sina känslor kring olika relationer och människor, genom att skapa listor – med både låtar man trodde att man glömt och som man önskar hade funnits när det begav sig.

Och det bästa med alltihop är att man inte lämnar ifrån sig något, då varje låtsamling finns till bara för en själv. Man slipper alltså dömande analyser eller övertolkande slutsatser från någon annan.

Man döper listan efter namnet på personen i fråga; och när man sedan saknar, eller bara vill leva ut sin glädje, sorg bitterhet, längtan eller tacksamhet så lyssnar man. Samtidigt som man till exempel städar, motionerar, hugger ved, kör bil eller rensar avloppet.

Don efter person. Inre bearbetning guaranteed.

Mer läsning

Annons