Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag tjatar hål i huvudet på sexåringen ibland

Sexåringen har alltid varit pratglad och inte det minsta blyg. Han pratar vitt och brett med alla som kommer i hans väg, om allt.

Han talar om för tanten på bussen att hon har en skitsnygg färg på sin halsduk, han går gärna fram och gullar med bebisar som han ser på stan, han berättar för kassörskan att han byggt en legostad hemma på köksbordet, frågar gubbarna på auktionen om de ropat in några fina grejer och förklarar för kompisen att han egentligen ville köpa en dyrare och större present men att mamma tyckte att det blev för dyrt.

Det är en charmig egenskap han har men det är också en egenskap som gör att jag oroar mig för honom. Jag önskar att han kunde gå omkring och snacka med människor utan att behöva vara misstänksam mot någon. Jag vill att han ska fortsätta vara den spontana och sociala kille han är. Men tänk om han skulle börja prata med fel person vid fel tillfälle.

Det är kanske därför som jag tjatar hål i huvudet på honom ibland.

”Du får absolut inte följa med någon du inte känner. Det spelar ingen om han eller hon säger att du ska få godis, lego eller hundvalpar. Du följer inte med. Det finns elaka människor som är dumma mot barn.”

Han nickar förståndigt.

”Men, mamma du vet ju att jag inte tycker om hundar. Jag säger bara som det är, jag gillar inte hundar.”

Men för säkerhets skull testfrågar jag honom emellanåt, bara för att kolla om han minns vad jag har lärt honom.

Det händer, när vi befinner oss i stora varuhus eller andra folkrika platser, att barnen försvinner utom synhåll då de pinnar iväg på sina egna äventyr. Det kan handla om sekunder men jag hinner ändå bli alldeles kallsvettig och bilder, från någon amerikansk kidnappningsfilm, spelas upp i mitt huvud. Jag ser hur någon okänd tar mitt barns hand och tillsammans lämnar de affären och åker iväg i en bil. Och jag får aldrig mer se mitt barn igen. Det är min mardröm.