Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag välkomnar en debatt kring högskolans kärnuppgifter

Annons

Med anledning av de senaste dagarnas debatt om yttrandefrihet vid Högskolan i Gävle vill jag göra följande uttalande.

Debatten fick sin upprinnelse internt på Institutionen för humani- ora och samhällsvetenskap efter det att jag fått ett brev av högskolans kommunikationschef (även ställt till rektor, förvaltningschef och pro-rektor/utbildningschef).

Brevet kom efter en artikel som handlade om att en av HVS-nämndens ledamöter lämnat sitt uppdrag.

Jag reagerade starkt på brevets innehåll då jag tolkade det som ett försök från kommunikations- chefen att styra medarbetarnas kontakter med media och att det även innehöll en antydan om att jag som prefekt för institutionen borde ha agerat.

Jag visade brevet för institutionsstyrelsens ledamöter och därefter för de tre nämndledamöterna som arbetar på HS-institutionen. Kort efter detta hölls ett sedan tidigare planerat möte mellan institutionens personal och rektor, ett i en serie dialogmöten som rektor har med alla institutioner. Frågan om mediekontakter och yttrandefrihet diskuterades på mötet.

Rektor framförde sina åsikter i frågan, och min tolkning av hennes ord där och då är att det hade varit bättre om frågan om nämnd- ledamöternas avhopp hade kunnat hanteras internt.

Ett tydligt klargörande när det gäller yttrande- och meddelarfrihetens okränkbarhet hade varit önskvärt vid mötet. Ett sådant anser jag nu att rektor har lämnat i och med sitt pressmeddelande.

Som prefekt för Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap stödjer jag fullt mina medarbetare i debatten om yttrandefrihet och meddelarfrihet.

Den debatt som frågan har gett upphov till visar också det starka engagemang som finns på institutionen.

Jag välkomnar därför debatten för att den sätter fokus på en oerhört viktig fråga men jag anser samtidigt att den flyttar fokus från det som i det här fallet är högskolans grundläggande problem, nämligen en avsaknad av fora där en öppen och förutsättningslös debatt kring högskolans kärnuppgifter kan föras – i dialog med media!

Tore Nilsson,

prefekt för Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel