Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag vill inte!"

Ska man skälla eller argumentera? Eller kanske assistera?
När barnen beter sig som vi inte vill kan det vara lätt att förlora sansen.
Malin Alfvén ger tips om hur du klarar situationerna då tålamodet tryter.

Författaren och barn- och familjepsykologen Malin Alfvén menar att man kan prova olika metoder när barn inte lyder. Det är framför allt viktigt att man faktiskt agerar.
- Det kan snackas för mycket bland svenska föräldrar. Men ibland är det inget att snacka om -man kan förklara hur mycket som helst, men det går sällan fram i studens hetta. I stället kan man säga: "Nu är det jag som bestämmer, punkt slut."


Malin Alfvén tror också på fasta rutiner i vardagen.
- Väluppfostrade barn blir väl bemötta, och det gillar alla barn!
Men går inte alltid att hålla på alla regler och rutiner, och ofta blir det konflikter och ilska kring det. Kom ihåg att det inte är tabu att bli arg som förälder.
- Att visa upp alla känslor, också som vuxen, är inget konstigt. Det lär barn att hantera konflikter. Och med äldre barn kan man söka kompromisser ihop och fråga: "Hur tycker du vi ska göra om du gör så?" Det kanske inte blir något dataspel på en vecka. Med yngre barn gäller de vanliga verktygen i uppfostran - tjat, hot och mutor, säger Malin Alfvén.