Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag vill inte ha ­kläder i polyester”

Linda Höglund, 29, är yogamassageterapeut på sitt eget företag Sattvic. Hon är klädd i en folk­lore-aktig stil. För Linda är det superviktigt att kläderna är bra för människa och miljö.

Vad har du på dig?

– Broderad jacka i bomull från Indiska. Väskan är ett hantverk, också ekologiskt. Mössan hittade jag på second hand i Norge när jag bodde där. Bomullsvantarna fick jag av en kompis. Vanliga vita strumpbyxor är från Kapp Ahl. Halsduken har jag stickat själv.

Vad har du för stil?

– Jag har alltid gått mot strömmen och haft min egen stil. Jag gillar den färgglada, bohemiska, lantliga stilen.

Hur ser dina shoppingvanor ut?

– Jag shoppar bara det jag behöver och går sällan i affärer. Jag är mer praktiskt lagd. Det ska vara varmt, bekvämt och mysigt. Jag är ju vegan också. Det är viktigt att allting ska vara superbra för miljön och människan.

Tycker du inte att det blir stickigt med ull?

– Nej, jag tycker att det är helt fantastiskt! Bomull, ull, och linne! Jag vill inte ha några kläder alls med polyester utan det ska vara naturmaterial. Material som andas och som man kan röra sig fritt i.

Varför är det så dåligt med polyester?

– Polyester är inte naturligt. Man måste tänka på huden. Folk blir mer och mer allergiska bland annat på grund av kemikalier och gifter i kläder. Visst är kläder i konstmaterial fina att titta på men det blir för mycket fokus på hur plaggen ser ut än vad de faktiskt är gjorda av.

Är det lätt att få tag på ekologiska kläder?

– Det finns en del ekologiska internetbutiker såsom Heltrattbutiken.se och Hampisfaren.se (kläder i hampa och bambu). Sen är det många av de stora kedjorna som också börjat med ekologiskt som Indiska, Kapp Ahl och H&M.

Vilken är din favoritbutik?

– Jag gillar Indiska, men favoriten är Gudrun Sjödén som finns i Stockholm.

Hur är det med andra skönhetsprodukter?

– Jag använder ingen kemiska produkter som hårspray utan bara ekologiska produkter från Urtekram och Faith In Nature och Hauscka. De innehåller inga parabener, parfymer eller konserveringsmedel. Jag blandar också ihop egna krämer på sesamolja och andra grejer från naturen.

Är mode bara ytligt trams?

– Nej, jag tycker kläder är fint. Det är något vi alltid haft på oss för att uttrycka vår personlighet. Kläder är inte allt men det är roligt att det finns en del folk som livar upp! Sen ska man inte döma folk för mycket på grund av stil. Under alla kläder finns det ju en människa.

Emily Brandon-Cox