Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag vill tro att du hade för avsikt att skämta

”Moderat backar – byter ut namnet”.

Jag bara måste skriva ett inlägg sen jag läst ovannämnda artikel som journalisten Mikael Silberstein skrivit i Arbetarbladet 20 juli.

Artikeln handlar om att en företagare, som också är moderat, valt att byta namn på en bakelse och varför.

Det framkommer att det är oklart vad bakelsen ska heta efter namnbytet.

För mig är det ofattbart hur någon i dagens Sverige för att få sälja en vara nedlåter sig till att påpeka att, som i det här fallet, en bakelse är ”en gammaldags fördomsfri n-boll”.

Ett namn som sårar och kränker många. En som ska kandidera till en post i ett parti borde väl ha lagt märke till att i vårt mångkulturella samhälle ser nutidens svensk annorlunda ut än för inte så länge sen. En del har en annan hudfärg.

Och nog borde du känna till att namnet n-boll inte bör användas om man inte vill uppnå den storm du nu medverkade till.

Jag vill tro att din avsikt var att skämta men om man skämtar ska alla kunna deltaga i skrattet och ingen bli sårad.

Mitt förslag är att du kallar din bakelse chokladboll. Jag utgår ifrån att den smakar som chokladbollar brukar göra och att den blir såld utan ditt tillägg om just dina bakelser eftersom det är ett bakverk, som många tycker om.

Namnet chokladboll har mina närmaste och jag själv använt sen 1975. Varför då? En förklaring är att jag, då jag började plugga som vuxen för att arbeta i kyrkan, bland annat fick lära mig att kalla de här bollarna för chokladbollar.

Uppmaningen kändes till att börja med konstig eftersom jag aldrig tänkt så illa eller tokigt om den chokladboll som jag från första tuggan lärde mig älska och fortfarande tycker om och ofta äter.

Men då jag senare en dag arbetade i en barngrupp i Salemstaden föll det sig helt naturligt att säga. Nästa gång ska vi göra chokladbollar (det var första gången jag i en grupp hade någon som kom från Afrika).

För dig som använt namnet på en oskyldig kakaosmet som rullats i kokos så i Stora Kokboken, utgåva 1975, kan du slå upp n-boll med sidhänvisning.

När min bästis och jag var tonåringar blev vi en söndag hembjudna till vår söndagsskollärare (bara det var stort och litet märkvärdigt för oss). För första gången träffade vi då på ovannämnda bakverk som vi blev stormförtjusta i. Ofta, ofta därefter gjorde vi en stor smet och rullade bollar ovetande om att vi fått lära oss ett namn som skulle kunna såra någon.

På den tiden sjöng vi Jesus älskar alla barnen alla barnen på vår jord röd och gul och vit och svart gör det samma har han sagt.

Det känns som att många i dagens Sverige behöver påminnas om den kören nu när vi svenskar är så olika inte bara till hårfärgen.

Namnet chokladboll gör den godare när man tänker på att det är ett måste att byta namn på ett bakverk för att inte såra eller kränka någon.

Avslutningsvis har mitt inlägg inget att göra med att det är en moderat som valt att kalla sin bakelse för ett i nutidens Sverige illa valt namn.

Med önskan om att alla är rädda om varandra och tänker efter före en handling blir gjord eller ett ord blir sagt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare