Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägare väckte björn som sov

Hundföraren Anders Kvarnebrink väckte en stor björn som låg och sov i skogen öster om Mehedeby. Händelsen inträffade vid lunchtid i söndags.
– Vilken gris tänkte jag först, sedan såg jag att det var en björn, säger Anders Kvarnebrink i Arrestbottens jaktlag.

Anders Kvarnebrinks reaktion berodde på att jaktlaget var ute och jagade vildsvin.


Han hade passerat ett dike och krupit under några granar när varelsen for upp från ett öppet korgide.
Anders var bara sju meter ifrån björnen och var mycket glad att den sprang i väg från platsen.
Hans hund Doris befann sig bakom Anders då han gjorde björnupptäkten. Doris skällde inte utan verkade ha respekt för björnen.Hundföraren säger att han på en skala från ett till tio blev medelrädd. Någon bössa hade han inte med sig utan den hade han glömt i en bil.
– Det första jag tänkte var vad jag skulle säga på radion. Jag tror jag sett en björn sade jag. Ja, visst ”Fablernas värld” svarade de andra.
Innan Kvarnebrink gick ut från skogen tog han fotografier på spåren och korgidet.
– Om jag fattar rätt gör ofta björnhannen ett enklare ide än honan.
Stefan Klang, jaktledare för jaktlaget, är mest glad för att det inte gick illa.
– Vi har fått rådet från jägareförbundet att inte jaga i området då chansen finns att björnen lägger sig igen i närhetenLänsstyrelsen har genom att studera spåren konstaterat att det verkligen var en björn på platsen.
Det rör sig om ett större djur som inte är identiskt med de två andra kända björnarna i östra Uppland och Norduppland. Rovdjursansvarige Johan Månsson säger att det är väntat att björnen ska sprida sig nedåt Nedre Dalälven.
– Vi kan också vänta oss reproduktion av björnar.

– De behöver inte fundera någonting. Chansen eller risken att stöta på en björn är oerhört liten. De farliga situationerna är i samband med jakt och lösa hundar.