Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare vill flytta vargar

Jägareförbundet vill minska inaveln i den svenska vargstammen genom att flytta vargar norrifrån till Mellansverige. Avsikten är att göra stammen så genetiskt frisk att den kan minskas rejält.

Annons

Bakom förslaget, som på torsdagen lämnades över till Miljödepartementet, står även Lantbrukarnas riksförbund, Svenska jordägareförbundet, Jägarnas Riksförbund, Samernas Riksförbund och Svenska Kennelklubben.

Det innebär en delvis ny politik i vargfrågan från de berörda organisationernas sida. Tidigare har det funnits ett starkt motstånd mot att aktivt flytta vargar inom landet, men nu tycks opinionen ha svängt — sannolikt för att allt fler ser metoden som ett sätt att få ner antalet vargar.


Tanken är att om man kan göra stammen genetiskt frisk genom att flytta hit enstaka invandrade vargar norrifrån, behöver den inte vara så stor som i dag. I nuläget finns cirka 200 vargar i landet men om förslaget skulle bli verklighet räcker det med en stam på 100 djur i landet, resonerar jägarna och de andra organisationerna.

I skrivelsen hänvisas till forskarstudier som antyder att en stam på 100 djur kan behålla 95 procent av sin genetiska variation om den tillförs en ny effektiv genetisk immigrant varje år.
- Vi vill lösa två problem. Det här är ett sätt att hålla stammen på en rimlig nivå och samtidigt säkra dess överlevnad. Vi ska ha varg i landet, men inte så många som i dag, säger Torbjörn Lövbom på Jägareförbundet.


På Svenska Rovdjursföreningen är man upprörd över förslaget och anser att det är helt otänkbart.
- Det finns många andra aspekter än de rent genetiska. Vargens ekologiska roll i den svenska naturen är långt viktigare än stammens genetiska livskraft, säger Ann Dahlerus på föreningen.
- Tyvärr har allt prat om inavel under årens lopp gjort att allt annat kommit i skymundan. Men vi vill lyfta fram att vargen har stor betydelse för många andra arter, vilket visas inte minst genom studierna av de återinförda vargarna i Yellowstone i USA.

Mer läsning

Annons