Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägareförbundet, vi vårdar det vilda

Annons

 För övrigt har förbundet aldrig begärt någon omplacering av Länsstyrelsens tjänstemän. Det brev som Eklund hänvisar till är endast en tydlig markering av det missnöje våra medlemmar känner p.g.a. en enskild tjänstemans agerande.

Jägareförbundet anser att all viltförvaltning skall vara kunskapsbaserad, d.v.s. forskning och inte känslor skall ligga till grund för de beslut som tas. Det är därför Jägareförbundet genom sina medlemsintäkter finansierar oberoende viltforskning med ca 4 miljoner sek per år.

Den ”rapport” som länsstyrelsetjänstemännen presenterade som bevis för illegal jakt var inget annat än en sammanställning över vargar som forskare och myndigheterna tappat kontakt med. Olof Liberg, en av Sveriges ledande vargforskare, ifrågasatte kraftigt ”rapporten” i DN 1 nov 2011. Han ansåg att den sade något helt annat än den rapport som Sveriges Lantbruksuniversitet och Skandulv tagit fram på WWF:s begäran och finansiering (Illegal killing of wolves in Scandinavia 1998-2011 Liberg, Sand et al.). Den senare visade tvärt om på att den illegala jakten minskat efter 2006.

Att Länsstyrelsernas tjänstemän som är anställda för sin biologiska kompetens dessutom ”glömmer bort” att en djurart som sällan blir mer än strax över 10 år även borde ha en naturlig dödlighet på ca 10% är anmärkningsvärt. Självklart känner de till detta faktum, ändå väljer man att visa upp detta som ett bevis för illegal jakt, och lika självklart vill Jägareförbundet visa sitt missnöje med att statliga tjänstemän ägnar sig åt dylika populistiska utspel.

Skulle vi inte ifrågasätta sanningshalten i dessa uttalanden vore det som Ekholm är inne på att vi missköter vårt allmänna uppdrag som bland annat innefattar; information om jakt och viltvård till jägare och allmänhet.

e.u. Erik Matsson, Jaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet

Mer läsning

Annons