Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jägarna”

Tjuvjakt. Brutalitet. En mur av tystnad. Det bestialiska dödandet av vargtiken vid sjön Fansen i Katrineberg norr om Ockelbo är som hämtad ur Kjell Sundvalls film ”Jägarna”.

Enligt den preliminära rapporten från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala hade vargtiken flera revbensbrott, ett brott på vänster framben och en krosskada i skallen. Polisen misstänkte att vargen först jagats med skoter och sedan körts på en eller två gånger för att slutligen dödas med trubbigt våld. Vid brottsplatsen fanns spår efter skoter, skidor och vinterkängor.

Det var den ena sidan av detta grova jaktbrott. Den andra sidan bestod i företag och enskilda individer som gemensamt samlade in runt 150 000 kronor som utfästes i belöning till den med information som kunde leda till brottets uppklarande. Men tystnaden förblev kompakt

Nu har dock slutligen tre män i åldrarna 40–60 anhållits. Två av dem misstänkta för grovt jaktbrott, den tredje för skyddande av brottsling.

Berättelsen om den döda vargen vid sjön Fansen är berättelsen om ett varg- och rovdjurshat som vid upprepade tillfällen resulterat i brutalt dödande. Det är också berättelsen om människan som inte längre hyser respekt för naturen hon vistas i och en rovdjurspolitik i förfall.

Den svenska vargstammen är knappast en livskraftig sådan i dag. Trots det finns skjutglada individer som anser att stammen tål jakt. Individer som regeringen tyvärr försökt tillmötesgå genom att införa licensjakt och ett tak för vargstammen på 210 individer.

Det experimentet föll inte väl ut. Precis som väntat. Vi fick dessutom kritik av EU-kommissionen för det. Så nu har det hela i stället ompaketerats till en generös rätt till skyddsjakt. Vilket kommer att vara ett lika fruktlöst försök till bot på varghatet.

Varghatet bär inte på någon logik. Det närs av en högljud minoritet som ofta hyser ett lika stort hat mot överhet i Stockholm som den gör mot vargen. Därmed kan inte hatet heller blidkas genom godtyckliga och illa grundade beslut om licens- och skyddsjakt och hattig rovdjurspolitik. Det undergräver bara förtroendet ytterligare.

Fällande domar i den typ av mål som Fansen-fallet utgör är allt för ovanliga. Av det enkla skälet att bevisläget ofta är mycket komplicerat. Förhoppningsvis blir resultatet inte lika nedslående den här gången.

Konstateras kan dock oavsett; Den svenska vargstammen består i dag av runt 220 individer.

Hatet.

Det tycks däremot vara oändligt. Trots det begränsade antal individer som härbärgerar det.